Alkotmányellenes a szükségállapot szabályainak megsértéséért kiszabható pénzbírság

Alkotmányellenes a szükségállapot szabályainak megsértéséért kiszabható pénzbírság

Helyt adott az alkotmánybíróság (CCR) a Nép Ügyvédje (Renate Weber) által benyújtott óvásnak, amelyet a szükségállapot szabályainak áthágása miatt kirótt büntetések összegére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet ellen nyújtott be – közölte az Agerpres.

A Nép Ügyvédje a rendkívüli állapot, illetve a szükségállapot bevezetésére vonatkozó 1999/1-es sürgősségi kormányrendelet két cikkelye, illetve az ezt módosító 2020/34-es kormányrendelet ellen nyújtott be alkotmányossági kifogást. Érvelése szerint a jogszabály azért alkotmányellenes, mert olyan területeken engedélyezi az államfőnek a jogalkotást, amelyekről csak a törvényhozó testület dönthet sarkalatos törvények módosítása révén, az emberi jogok gyakorlásának korlátozásával.

Az ombudsman ezen kívül azt is kifogásolta, hogy a jogszabály túlságosan általános, nem szab ki egyértelműen követendő magatartást, és a hatóság képviselőinek nincsenek objektív kapaszkodóik a kihágás megállapítására. Ugyanakkor a kiróható bírság összegét sem egyértelműsíti a jogszabály, így a bírságoló rendőrök szubjektív megítélésétől függ a büntetés összegének megállapítása.

Hogy mi lesz a sorsa, illetve a következménye a több százezer emberre kirótt bírságnak (20 000 – 200 000 lej közöttiekről is szólnak a hírek), az még a jövő titka.

Facebook