Állásfoglalás a romániai államelnök-választás második fordulójának tárgyában

Állásfoglalás a romániai államelnök-választás második fordulójának tárgyában

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnökségének állásfoglalása a romániai államelnök-választás második fordulója kapcsán.

Az elmúlt évek romániai politikai eseményei, valamint az ország jelenlegi gazdasági helyzete is egyértelműen jelzi: az elmúlt években kormányzó szocialisták a csőd szélére sodorták az országot, a jelentős gazdasági beruházások és fejlesztések rendre elmaradtak, az általunk – erdélyi magyarok által – lakott területekre pedig ez hatványozottan is igaz. Nem feledhetjük, hogy – az egyébként a bukaresti magyar képviselők segédletével hatalomban tartott – PSD-kormány saját korrupt politikusbűnözőit igyekezett menteni a büntetőtörvénykönyv módosításával, nyelvi jogainkat csorbította a közigazgatási törvénykönyv átalakításával, tevőlegesen vette ki részét a romániai magyar orvosképzés felszámolásából, s olyan súlyos, nyíltan magyarellenes és kegyeletsértő eseményeket támogatott, mint az Úz-völgyi hősi katonatemetőnél történtek. A temesvári események harmincadik évfordulójának közeledtével ugyanakkor megállapítjuk, a PSD átmentette a román nacionálkommunizmus hatalomgyakorlásának nyíltan magyarellenes hagyományait.

Mindezek fényében arra kérjük az erdélyi magyar választókat, hogy szavazatukkal ne támogassák a szocialisták államelnök-jelöltjét, hiszen ezzel is ítéletet mondhatunk az elmúlt évek csődös, velejéig korrupt és egyértelműen magyarellenes politikájáról.

Ugyanakkor arra is emlékeztetünk, hogy a jelenleg hivatalban lévő Klaus Iohannis, bár a magyarok szavazataival lett államelnök, még csak a gesztusok szintjén sem volt hajlandó nyitni közösségünk felé. Eddigi mandátumának öt éve alatt nem számíthattunk rá a bennünket ért sérelmek kapcsán, ehelyett, példának okáért megtagadta a számára ajándékba adott székely zászló átvételét, s ő fosztotta meg állami kitüntetésétől Tőkés Lászlót, a temesvári forradalom „szikraemberét”. Bár megválasztása idején sokan reménykedtek abban, hogy a szász származású román államelnök érzékeny lesz a hazai kisebbségek problémáira, mára világossá vált, hogy épp azzal próbálta bizonyítani jó románságát, hogy távol tartotta magát a kisebbségi ügyektől, illetve a párbeszédre vonatkozó megkereséseinket folyamatosan válasz nélkül hagyta, vagy elhárította. Mindezek fényében személyének támogatását szintén nem tudjuk jó szívvel ajánlani szimpatizánsaink, az erdélyi magyar választók számára. Klaus Iohannisszal kapcsolatban arra kérjük tehát az erdélyi magyar választókat, hogy lelkiismeretük szerint döntsenek arról, bizalmat szavaznak-e ismét számára, vagy sem.

Összegzésképpen megállapítjuk: a román demokrácia továbbra sem érte el a felnőtt kort, nem lépett túl az elmúlt három évtized társadalomfejlődési gyermekbetegségein, ennek következményeként ezúttal is két rossz jelölt közül kell a kevésbé elfogadhatatlant választanunk.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Facebook