Az ARA cipőgyár előbb felveszi, majd elengedi a munkásokat

Az ARA cipőgyár előbb felveszi, majd elengedi a munkásokat

Hír a megyei sajtóban, 2019 márciusában: Az érmihályfalvi ARA cégcsoport, a németországi ARA A.G. Konszern tagja, cipőkészítésre alkalmaz munkásokat az új gyártósor részére. A munkavállalóknak ösztönző javadalmazást, termelési bónuszt, étkezési jegyeket minden ledolgozott napra, ingyenes szállítást, nyugati szabványoknak megfelelő munkakörülményeket biztosítanak. Kérjük az érdekelteket, hogy jelentkezzenek a cégek székhelyén (Bihar megye, Érmihályfalva, Forradalom útja, 82-es szám).

Ahhoz hogy alig tíz hónap elteltével rájöjjenek, mennyire nem rentábilisak. Így a megyei sajtóban kibocsátott újabb közleményben tudatják az érdekeltekkel, hogy a szilágysomlyói gyárat már április 10-től bezárják. Ugyanettől a dátumtól az érmihályfalvi kirendeltséget is érintő változások lesznek, amit egy Felhívás által ad az alkalmazottai tudtára a cég: „Az ARA AG Konszern tevékenységének orvoslása érdekében a vezetőség az elmúlt hat hónapban átfogó elemzést végzett és arra a következtetésre jutott, hogy egyetlen sikeres lehetőség a termelés kapacitásának csökkentése Romániában, amely túlméretezett a jelen és az elmúlt évek tényleges eladásaihoz képest. E tekintetben elkészítette a termelés csökkentésének tervét, amely két szakaszból áll. Az első szakasz a már említett gyárbezárás Szilágysomlyón, a második, ami ugyanattól a dátumtól kezdődik, 50%-kal csökkenti a napi párszámot a mihályfalvi talpaló részlegen. Ez a termeléscsökkentés a talpaló személyzetének 50%-os leépítéséhez vezet, valamint más részlegek alkalmazottainak csökkentéséhez is, a varroda részleg kivételével. Ezzel párhuzamosan a társaság megkísérel áthelyezési lehetőséget találni a legtöbb leépítendő alkalmazott számára a Lloyd és a Legero Romania cégekhez. Minden alkalmazottnak, aki elbocsátásra kerül, a felmondási határidő után a társaság pénzügyi kompenzációt fizet, amelynek összegét a következő időszakban határozzák meg.”

A vezetőségi döntés mintegy 450 személyt érint, és mint ahogyan azt a megyei sajtó írja, Nyakó József polgármester azt állítja, nem értesült a hírről, bár együtt dáridózott a cég vezetőségével az év végi szokásos ünnepségen. Hozzáteszi még azt is a derék elöljáró (feltehetőleg büszkén és egyenes derékkal, sőt máris kampányszlogennek használva), „hogy Érmihályfalva városában nulla a munkanélküliség mértéke sőt, a sok külföldre távozó okán inkább munkaerőhiány van”…

Bátran mondhatni a mihályfalviak nevében, hogy ezzel a statisztikával nincs mit dicsekedni, hisz mint mondta, az aktív lakosság tekintélyes hányada külföldre távozott, egyesek megélhetési okokból, mások a  teljes ellehetetlenítés végett – ez az a réteg, amelynek köszönését sem szabad fogadni a városházán, sőt ki kell közösíteni őket minden területen, ugyanis a hajthatatlanok, az önállóan gondolkodók tábora nem jó matéria a pártnak. (Utóbbi módszereket a megyei szervezet is lelkesen ösztönzi.)

Amúgy, ha már a külföldre való távozásnál tartunk éppen a közelmúltban szólta el magát egyik tanácsülésen a derék elöljáró, hogy jött volna más befektető is a városba, de ő maga úgy döntött, nem felel meg a kívánalmaknak.

Ez a helyzet Székelyhídon és egyéb régióbeli településeken is. A nagyobb cégek „tesznek” arról, hogy kipateroltassák a konkurenciát, hogy bagó pénzért kizsákmányolhassák a külföldön már nem boldoguló, itthon kínlódó idősebb korosztályt. (A fiatalokat az effajta “megbecsüléssel” már nem lehetett itthon tartani.)

Rossz nyelvek szerint több érmelléki településen is az elöljáróság százalékot (részesedést) kért az éppen ajánlkozó befektetőktől, így azok nem engedve a zsarolásnak, továbbálltak. És csodálkozunk, hogy egyszer csak arra ébredünk, hogy az embertelen bánásmód és alulfizetettség miatt, amelyekhez hozzájön még a politikai járomba való folyamatos betörés kísérlete is, nulla a munkanélküliség… Ehhez nincs is mit hozzáfűzni.

Sütő Éva

Facebook