Az ÉGE is részt vett az Orosházi Hagyományok, Ízek versenyén

Az ÉGE is részt vett az Orosházi Hagyományok, Ízek versenyén

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) már korábban is részt vett az említett gasztronómiai eseményen, amelyre a verseny szó helyett inkább a fesztivál lenne alkalmasabb, hisz az Orosháza és Térsége Gazdakör rendezvénye az elmúlt évek alatt igazi fesztivállá nőtte ki magát. Az érmelléki gazdák Ványi Attila egyesületi elnök és Laskovics István falugazdász szervezésében vettek részt a Békés megyei eseményen.

Az általában februárban sorra kerülő egynapos rendezvény célja a helyi paraszti kultúra gasztronómiai értékeinek bemutatása. Így elsősorban a disznótoros ételek, a helyi gyümölcsből készült pálinkák kerülnek terítékre, de nem hiányozhat az asztalról a csíramálé sem, mely egyedülálló desszert Orosháza környékén. Idén is úgymond „nemzetközi” volt a kolbászkészítő csapatok versenye: Vajdaságból, a Bánságból, Erdély több területéről, Kárpátaljáról is érkeztek a külhoni magyar gazdakörök csapatai.

Az eseményen jelen volt Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára is, aki fontosnak tartotta elmondani, hogy a rendezvény fő célja ezúttal is a közösségek tradícióinak újjáélesztése, népszokásainak megismertetése, településük évszázados kultúrájának népszerűsítése. Farkas Sándor rámutatott: a vásárlók egyre tudatosabban választják az ízletes, egészséges, biztonságos hazai élelmiszereket, borokat, kézműves termékeket. Ezáltal a fogyasztók is az érték és minőség őrzőivé válnak, egyúttal hozzájárulnak a vidéki munkahelyteremtéshez és megtartáshoz. A rendezvényen nem csak az orosházi ízeket kóstolhatták meg a résztvevők, hisz évről évre egyre több csapat nevez be más településekről, sőt külföldről is.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke az első alkalomtól kezdve vendége volt a rendezvénynek, aki elmondta: ez a rendezvény ma már nem csak a térség, de egész Magyarország, sőt a Kárpát-medence igazi magyar hagyományainak az őrzője, megtestesítője.

Az Érmelléki Gazdák Egyesületét kilenc fő képviselte, akik ezúttal nem csak, mint vendégek voltak jelen, hanem meg is méretették magukat a fesztivál kolbászgyúró versenyén. A február 28-i szombati esemény kiváló lehetőség volt a szakmai kapcsolatok bővítésére, illetve az Érmellék népszerűsítésére is. Az egyesület tagjainak a zsűri a kolbászgyúró verseny különdíját is odaítélte. Ugyanakkor az Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezete és a MAGOSZ megyei szervezete felajánlott az ÉGE részére egy mezőgazdasági könyvcsomagot, amelyből az érmelléki mezőgazdászok fejleszthetik majd szaktudásukat.

A közös együttműködésre való tekintettel az Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ is fontosnak látja a határon túli mezőgazdászok felzárkóztatását, megsegítését. Az ÉGE munkájának elismeréseként a könyvcsomag adományozó levelét Laskovics István falugazdász vehette át Jakab Istvántól, mely könyvcsomagot Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke és a gazdakör küldöttsége fogja leszállítani az érmelléki gazdaszervezetnek, mely esemény egyben az ismerkedés és a kapcsolatok erősítése jegyében zajlik majd.

A könyvcsomag egy részét az ÉGE felajánlja a Partiumi Keresztény Egyetem már meglévő, illetve induló agrárszakának. Idetartozik még, hogy az adományozó levelet a Békés megyei MAGOSZ tisztújító ülésén vehették át, amelyen a jelenlét egy külön megtiszteltetés volt az érmelléki gazdáknak. Ugyanakkor a Békés megyei gazdatársadalom szívén viselve Székelyföld autonómiatörekvését, ott helyben aláírták a kiosztott íveket a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésről.

További fotók itt.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Facebook