Az Életmese-pályázat díját kapta Gábor Ferenc

A Kárpát-medencei Életmese-pályázat díját kapta a köröstárkányi Gábor Ferenc

Átadták a Kárpát-medencei Életmese-pályázat díjait pénteken a Parlamentben. A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete által tíz évvel ezelőtt indított felhívásra szülőkről, nagyszülőkről, dédszülőkről szóló igaz történeteket várnak minden évben, a beérkezett pályaműveket pedig kötetbe szerkesztik.

Beneda Attila, az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, az életmesék azért fontosak, mert családi történeteket mondanak el, márpedig a családokból épül a társadalom, a történeteikből pedig maga a történelem.

A politikus a Családok Éve rendezvénysorozat eseményeit és az Életmese pályázatot olyan kezdeményezésekként említette, amelyek alkalmasak ráébreszteni az embereket arra, hogy a boldogságot sokkal inkább a családban és a közösségi életben, mint a modern kor technológiai újdonságaiban kell keresni. Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke azt hangoztatta, hogy az életmesék olyan élettapasztalatokat gyűjtenek egybe, amelyek az élet iskolájának kötelező tananyagai is egyben.

Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnöke az Életmese Pályázat évről-évre növekvő népszerűségéről számolt be: míg a kezdeményezés első kilenc évében közel 400 hazai és külhoni településről érkeztek pályázati munkák,

idén további 200 település amatőr írói csatlakoztak az életmesélők népes táborához.

A 10 év alattiak korcsoportjában első lett Gyovai Eszter a délvidéki Székesfehérvárról, a 10-14 évesek között Tamás Réka Mária az erdélyi Szentegyházáról, a 15-33 évesek korcsoportjában pedig Szabó Melinda Budapestről.

A 33 évesnél idősebbek kategóriájában Gábor Ferenc Köröstárkányból és Salánki Anikó Mezőtúrról kapta az első díjat, valamint elismerésben részesültek iskolai közösségek is.

(dehir.hu)

Facebook