Az ellenzék csak kibicel – mondja a vezérpárt

Az ellenzék csak kibicel – mondja a vezérpárt

Amíg egy döntéshozó testület azonos pártszínezetű, addig nincs „baj” – vélik a közéleti tótumfaktumok. Nincsenek divergenciák, ellenvélemények, nézetkülönbségek. Az egyetlen tényező, amire oda kell figyelni, az csak a törvényesség, annak is néha csak a látszatára.

Ám a 2012-es helyhatósági választások óta az Érmelléken is működik az úgynevezett „kontroll”, ugyanis legtöbb képviseleti testület összetétele megváltozott, az RMDSZ hányaveti és embermegbecsülő politikájának „köszönhetően”, amitől most már nemigen tekinthet el a vezérpárt.

Az elmúlt időszakban egyre több érmelléki településen fulladtak-fulladnak botrányba a tanácsülések. Főleg mióta a magyarlakta vidékeken is megdőltek sorra az egypártrendszeres önkormányzatok. Ha nem a román pártok képezik a döntéshozó testületen belüli ellenzéket, akkor a magyar képviseleten belül oszlottak meg a pártszínek. Bár a vezető magyar párt nem egyszer adott hangot azon véleményének, hogy minden más, önkormányzaton belüli politikai képviselet csak a „kibic” szerepét tölti be. Az elmúlt évek viszont azt bizonyítják, nem elhanyagolandó egyetlen pártképviselet sem az önkormányzatokon belül.

Székelyhídon négy párt és egy független képviseli a kisváros dolgait. Bár még mindig az RMDSZ tanácsosai képezik a(z elenyésző) többséget, a kétharmados döntéseknél nem egyszerű a dolog, akárcsak Érmihályfalván (olykor már a fele plusz egynél sem).

Viszont amennyire természetes, hogy a városvezetőség teszi a dolgát, annyira természetes, hogy az ellenzék is tegye a magáét. Monitoroz, figyelemmel kísér, “akadékoskodik”. Ha betekintést kér a város dolgaiba, pénzügyeibe, nem azt jelenti, hogy feltétlenül lopással vádol, mint ahogyan az az információk kikérésénél, kiadásánál folyamatosan elhangzik – bár ehhez tisztségéből adódóan törvényes joga lenne minden tanácsosnak, pártszínezettől függetlenül. Csak a dolgukat teszik, élni kívánnak tanácsosi jogaikkal, és teljesíteni kívánják vállalásaikat, hisz egyenrangúak a vezérpárt önkormányzati képviselőivel. Őket is ugyanúgy megkérdezik a szavazópolgárok (annál inkább azok, akik rájuk szavaztak) az új alkalmazottakról, a város vagyonát képező ingatlanokról, vagy ingóságok használatáról, pályázati pénzekről, egyéb közügyekről, mint a többségieket.

Ha mindannyiszor csak cirkuszok árán lehet kicsikarni a közügyeket érintő információkat, ne csodálkozzon a vezető párt, ha a fagyi olykor visszanyal…

Sütő Éva

Facebook