Az integrált szemétgazdálkodásról, avagy nesze semmi, fogd meg jól!

Az One Media reprezentánsának expozéja

Az integrált szemétgazdálkodásról, avagy nesze semmi, fogd meg jól!

Kedd délelőtt a mihályfalvi városházán tartott vetítéssel egybekötött expozét és megbeszélést a Bihar Megyei Tanács megbízásából az One Media és az ADI Ecolect Group képviselői az integrált szemétgazdálkodásról.

Az eredetileg két és fél órásra tervezett kerekasztal-megbeszélés elég rövidre sikeredett, bár az One Media reprezentánsa átláthatóan tálalta a korszerű szemétgazdálkodásra vonatkozó elméleti megyei terveket. A szemétgazdálkodási projektet két fázisban (2007–2014 és 2014–2020 között) tervezték kivitelezni. A terv szerint a megyét gyakorlatilag hat régióra osztották – Várad, Élesd, Szalonta, Belényes, Margitta és Székelyhíd (Mihályfalva ez utóbbi körzetbe tartozik a felosztás szerint).

Az említett zónákra vonatkozóan év végére terveznék kiírni a közbeszerzési eljárást a szolgáltatók megtalálására. Az elméleti dolgok nagyon tiszták és érthetőek voltak, azonban gyakorlati kérdésekre az előadó nem tudott választ adni, mivel úgymond nem tartozott a hatáskörébe.

Az utolsó sürgősségi kormányrendeletet (Pap Sándor, az EMNP tanácsosa vetette fel) alapul véve pedig az egész megyei terv érvényét látszott veszíteni, ami tulajdonképpen tárgytalanná is tette a további vitát. Úgyhogy ismét érvényesült a már jól bevált  Amit raktak délig, leomlott estére / Amit estig raktak, leomlott reggelre féle séma, ami jól bizonyítja, hogy Romániában minden projekt csak elméleti szinten létezik és zömében úgy is marad, mert jön a kormány és egyik napról a másikra egy tollvonással keresztülhúz minden igyekezetet.

Bár a pangó és működőképtelen megyei projekt meghatározza a mihályfalvi szemétgazdálkodást is, a helyhatóságot nem mentesíti a jelenlegi áldatlan és átláthatatlan helyzet következményei alól.

S. É.

Facebook