Az önkormányzatok nem tarthatják vissza az igazolásokat, bizonylatokat

Az önkormányzatok nem tarthatják vissza az igazolásokat, bizonylatokat

Manapság sok a panasz az Érmelléken, hogy egyes RMDSZ-es önkormányzatok olyan módszerekkel próbálják behajtani az idei féléves adót, hogy visszatartják a személyi igazolványok kibocsátásához szükséges bizonylatotokat, vagy egyéb igazolásokat, okmányokat, így próbálva fizetésre bírni azokat, akik idén még nem tettek eleget adófizetési kötelezettségeiknek, illetve egyéb, manapság oly divatos rendkívüli taksáknak, abban bízva, hogy a ki nem bocsátott okmányok ellehetetlenítik az emberek mindennapi életét, tevékenységét. Így inkább fizetnek, mintsem hogy a fentieket megkockáztatnák, felvállalnák.
A román adminisztrációs jogrendben viszont nem létezik olyan törvény, amelynek alapján ezt bármelyik önkormányzat megtehetné, kivitelezhetné, legfeljebb önkényesen, visszaélve az emberek tájékozatlanságával. Tehát sem törvény, sem kormányhatározat nem támasztja alá a fentieket, így tanácsi határozat sem születhet semmilyen okmány vagy bizonylat visszatartására.
Több éves hátralék kifizetésére viszont kötelezhető az adófizető polgár, akár jövedelem letiltással is, de csakis törvényes keretek között.

S. É.

Facebook