Az RMDSZ soha nem fogja megszavazni az extra nyugdíjak eltörlését?

Az RMDSZ soha nem fogja megszavazni az extra nyugdíjak eltörlését?

Amint az ismeretes, az RMDSZ szenátorai nem szavazták meg a szenátorok és parlamenti képviselők extra nyugdíjainak eltörlését, miközben megtalálták az egyetlen olyan álmentséget, mely garantálja: soha nem is fogják támogatni a pazarló és igazságtalan extra nyugdíj kifizetések beszüntetését.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátora kijelentette: csak akkor támogatják szavazatukkal az extra nyugdíjak eltörlését, ha az katonákra, titkosszolgálati munkatársakra, rendőrökre és csendőrökre is vonatkozik. Ezzel az RMDSZ gyakorlatilag beismerte: soha nem fogja támogatni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezését, hiszen aki valamennyire is ismeri a romániai valóságot, tudhatja, szekus- és rendőrállamként Romániának nem érdeke szembe helyezkedni a titkosszolgálatokkal és az erőszakszervezetekkel.

A helyzet tehát világos: ahelyett, hogy az RMDSZ bukaresti szenátorai – kompromisszumos megoldásként – támogatták volna, hogy az amúgy is kiemelten magas fizetéssel rendelkező politikusok (volt szenátorok és parlamenti képviselők) ne kapjanak életük végéig, a romániai valósággal és a hazai átlagnyugdíjakkal köszönőviszonyban sem lévő, mértéktelenül magas nyugdíjat, ők tartózkodtak, ezzel pedig saját jövendőbeli nyugdíjukról is döntöttek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége elfogadhatatlannak tartja az RMDSZ tartózkodásra adott magyarázatát, melyben olyan feltételekhez kötik szavazatukat, melyekről bizton állítható, hogy soha nem teljesülnek. Tartózkodásukkal ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy az PSD–RMDSZ-szövetség tovább él.

Felmerül tehát a kérdés, hogy a bukaresti magyar szenátorok kinek az érdekeit szolgálva tartózkodtak az extranyugdíj-eltörlésének kezdeményezése során, főként annak tudatában, hogy míg a romániai minimálnyugdíj értéke 700 lej körüli, addig több mint 700 olyan volt szenátor és parlamenti képviselő van, akik közül többen is akár 13.500 lejes havi extra nyugdíjat kapnak. Ugyanakkor emlékeztetünk: az RMDSZ képviselői eddig minden alkalommal megszavazták a többletnyugdíjak folyósítását, legutóbb pedig a közigazgatási törvénykönyv elfogadásakor szerettek volna extra-nyugdíjat adni az összes polgármesternek és alpolgármesternek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége bízik abban, hogy korábbi nyilatkozataikhoz képest az RMDSZ vezetői meggondolják magukat, megakadályozzák e mértéktelen pazarlást, és a képviselőházban, mely döntő fórum lesz e kérdésben, mégis megszavazzák az extra-nyugdíjak eltörlését, mely nem csak az ország érdeke, hanem a PSD-kormányzat folyamatos támogatása miatt a megtépázott hitelességű RMDSZ-képviselőké is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Facebook