Az RMDSZ sorra veszíti a pereket a közérdekű információk visszatartása végett

Az RMDSZ sorra veszíti a pereket a közérdekű információk visszatartása végett

2018 nyarán az RMDSZ elutasította az Átlátszó Erdély tényfeltáró honlap adatigénylését, annak ellenére, hogy egy korábbi ítélet világosan kimondja: az RMDSZ-nek válaszolnia kell a közérdekű adatigénylésekre. Az atlatszo.ro bírósághoz fordult, amely kimondta:

“Minden közpénzből történő finanszírozás, amiben az RMDSZ részesül, a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló 544/2001-es törvény hatálya alá esik”.

Ez azért fontos, mivel az RMDSZ újból azzal az érvvel próbálkozott, miszerint a párt egy közhasznú státusszal nem rendelkező civil szervezet, ezért rá nem vonatkozik az 544/2001-es törvény.

Az ítélet újból aláhúzta, hogy a törvény közhasznú tevékenységgel, nem pedig közhasznú státusszal rendelkező szervezetekről tesz említést.

Mivel az ebihoreanul.ro kérelmét is figyelmen kívül hagyták, ami a nyilvános információhoz való szabad hozzáférést illeti, amelyre hivatkozva a hírportál a párt 2017-es költségvetéséről (kiadásairól és bevételi forrásairól) érdeklődött, és természetesen nem kapott választ, beperelte a politikai szervezetet.

Az RMDSZ első fokon ismét pert veszített a sajtóval szemben, ami újfent azt bizonyítja, Kelemenéknek, illetve Szabó Ödönéknek sok takargatnivalójuk lehet.

S. É.

(fotó: ebihoreanul.ro)

Facebook