Az új adótörvény módosításairól

Az új adótörvény módosításairól

Rendkívüli tanácsülést tartott kedden délelőtt az érmihályfalvi képviselő-testület. A két napirendi pont egyike a jövő évre szóló adók és illetékekre vonatkozó új törvény (cod fiscal) alkalmazása volt.
A határozat-tervezetet Nyakó József polgármester ismertette a testülettel. Elmondta, hogy a tervezet kapcsán egyetlen lakossági észrevétel sem érkezett, annak ellenére, hogy a városháza előcsarnokában közszemlére tétetett az erre vonatkozó dokumentáció.

100_6613Gheorghe Chiş, a pénzügyi szakbizottság elnöke szerint az új adótörvény nem az adóemelésről szól, azonban vannak negatív és pozitív vetületei is. Az önkormányzatnak kötelessége alkalmazni a törvény előírásait, módosításait. Mint mondta, a magánszemélyek adókötelezettségeit alig érintik a módosítások, a jogi személyeknél viszont nagyobb változások is lehetségesek. A magánszemélyeknél például pozitívumként hozta fel, hogy a második, harmadik, sokadik házadó-többletet eltörölték.
Az új adótörvény helyi alkalmazását az RMDSZ-es tanácsosok megszavazták, az EMNP viszont nem bólintott rá, mivel számításaik szerint a változások 7–25 százalék közötti módisításokat is jelenthetnek.
A második napirendi pontban a régi vágóhíd melletti közterület használatba adásáról szavaztak – egyhangúlag –, amelyen a nemzetközi út karbantartói fogják tárolni eszközeiket.

Sütő Éva

Facebook