Bihariak a budapesti AGROmashEXPOn

Bihariak a budapesti AGROmashEXPOn
Január 27–30. között várta az érdeklődőket a mezőgazdasági ágazat egyik legjelentősebb nemzetközi kiállítása Budapesten. A négynapos vásárt a Hungexpo területén 18 ország 350 kiállítójának részvételével tartották meg.

A kiállítás rendezői számára fontos szempont volt, hogy ne csak a jelen és a közeljövő kérdéseire, hanem a jövő nemzedékének kihívásaira is felkészítse az odalátogatókat. A magyar gazdaság egyik globális kitörési pontja ugyanis, mint ahogyan a konferenciák expozéin többször is elhangzott, a mezőgazdaság.
A szombaton zárult agrárseregszemlén a gazdák és a gyártók megismerhették a mezőgépipar csúcstermékeit, a technológiafejlesztés irányait, a magyar mezőgépgyártás új fejlesztéseit, és a mezőgazdasági gépellátás lehetőségeit.
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint is, aki megtisztelte jelenlétével a kiállítást, az AGROmashEXPO a mezőgazdaság egyik legfontosabb eseménye ebben az évben.

0002A kiállítás idei tematikájának nagy újdonsága, hogy az expót Gazda Fórum is színesítette tanácsadással, konferenciaprogramokkal és szekcióülésekkel. A szakmai programok témái főként a képzést, a kutatást, a fejlesztést, a támogatásokat és az agrárium aktuális kérdéseit érintették.
A 22 szakmai konferencia keretében a résztvevők egyebek mellett olyan aktuális kérdésekre kaphattak választ, hogy milyen új szabályok vonatkoznak a növényvédelemre, mit jelent Magyarországon a GMO-mentesség, miről szól a tanyafejlesztési program. Az agrár-szakkiállításokkal egy időben rendezték meg a Magyar Kert és a Szőlészet-Pincészet szakkiállításokat is.

0001A 38 ezer négyzetméter összterületen összesen kilenc pavilonban kerültek közszemlére a csúcstechnológiát képviselő mezőgazdasági gépek.
A Bihar megyét képviselő 95 mezőgazdász pénteken látogatott ki az expóra – nem első alkalommal –, az Érmelléki Gazdák Egyesülete szervezésében. A bihariakat többek között az esemény gazdafóruma érdekelte, azon belül is a megyében, illetve az Érmelléken honos kertészet, valamint a borászat-pincészet. A mezőgazdasági csúcstalálkozóra többek között Érsemjénből, Érmihályfalváról, Érkeserűből, Szalacsról, Ottományból, Éradonyból, Nyüvedről, Bihar községből, Paptamásiból látogattak ki a gazdák, főleg tapasztalatcsere céljából.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Facebook