Bolond világ, bolond dolgai

Bolond világ, bolond dolgai

Nap, mint nap hallani az ismerősöktől, sőt a médiában is, hogy jaj, már megint péntek 13-a, az ember előre frászban van, jaj, vajon mit hoz ez az agyon beszélt, túlpörgetett nap, amúgy is van manapság elég baj, nem hiányzik még egy mesterségesen gerjesztett idegbaj is, tetőzésképpen.

A világ egyik legelterjedtebb babonája, azaz a péntek 13 baljós jellege Dan Brown szerint a középkorra nyúlik vissza. Az amerikai művészettörténész, tanár és regényíró 2003-ban megjelent és nagyon gyorsan rekord olvasottságot elért világhírű regénye A da Vinci-kód hívta fel a figyelmet arra a hiedelemre, miszerint 1307. október 13-án, pénteken végeztette ki a nagyhatalmú Templomos Lovagokat IV. Fülöp francia király.

A szerencsétlen pénteki napnak a Biblia is nyomatékot ad. Ezen a napon feszítették meg Jézus Krisztust, és állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. Az utolsó vacsorán tizenhárom vendég volt: tizenkét apostol és maga, Jézus. Ezért tartja magát az a hiedelem is, hogy tizenhárom emberrel étkezni egy asztalnál, rossz ómen. Más források szerint a Messiást eláruló Júdás személyére utal a szám, mert ő volt az, aki utolsóként ült le az asztalhoz.

A péntek a néphit szerint is a gonosz napja, vagyis nem alkalmas házasságra, vagy arra, hogy új házba költözzünk, új állást vállaljunk, nagy útra induljunk. A pénteki naptól való félelem másik gyökere, hogy a 19. századig ez a nap volt Európában a hóhérok napja: rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.

Nos ilyen történelmi háttérrel, nem is csodálkozhat az ember, ha borsózik a háta ettől a nagyon fekete naptól.

De lássuk csak mitől tart a ma embere pénteken, 13-án. Az egyik ismerősöm esküszik rá, hogy minden befizetésre való felszólítást pénteken hord ki a postás. S ha még 13-a is van, holtbiztos, hogy kap valami egyéb tisztázandó hivatalos értesítést is, csakhogy a hétvégéje is tönkremenjen. Van, aki a pénteket amúgy is kifejezetten utálja, mert ezen a napon semmi sem működik, pedig belead anyait-apait. Fekete macskával kombinálva a bankkártya is ilyenkor reked az automatába – hétfőig –, ugyanis hétszentség, hogy öt óra után történik mindez, amikor már zárva a pénzintézet.

A teremtés szerint a péntek amúgy egy teljesen megszokott és normális napja az Úristennek. Pénteken csak a bolond világ elkésett bolond dolgai tömörülnek, csúsznak egymásra, amelyeket félelmeink, frászaink, beidegződéseink váltanak valóra, teremtenek belőlük valóságot. Erről jut eszembe az ideillő a frappáns mondás a fekete macskáról is, amelyik jártában-keltében éppen az ember útját keresztezi: az állat nem hordoz baljós jeleket, csak éppen megy valahová.

A többi meg hosszú hajú futó bolondéria.

Sütő Éva

Facebook