Bontják az óvodát Mihályfalván, de vesznek drágább romot

Bontják az óvodát Mihályfalván, de vesznek drágább romot

Helyi hírberkekben már többször is szó esett arról, hogy az Erkel Ferenc utcai (Kis utca) óvoda nem kapott működési engedélyt a megyei közegészségügyi hatóságtól. Érmihályfalva városában ugyanis a “21. századi viszonyokkal” majd minden nap szembesülhet az ember.

Valamikor a múlt század első felében, amikor még a gazdaegyletnek adott otthont az épület.

A januári tanácsülésen a Néppárt-frakció kivételével meg is szavazták az épület átminősítését és lebontását, mivel az ingatlan szomszédságában lévő telkeket is hozzáadva beruházás, jobban mondva beruházó van a láthatáron. Pontosan nem hangzott el, mi is van készülőben, de minden bizonnyal valami igen fontos lehet, ha egy több mint száz éves épületet átminősítenek az iskola tulajdonából a városéba, és lebontásra ítélik. Egy olyan épületet, amelyből generációk nőttek ki, mi több, a század elején a helyi gazdaegyletnek is helyet adott (az alakuló gazdaegyesületek figyelmébe ajánlva – szerk. megj.). Arról nem is szólva, hogy néhány évvel ezelőtt cserélték le a nyílászárókat (annak idején még kampánytéma is lett belőle), sőt kikupálták magát az épületet is.

Romhalmaz vs. Kis utcai óvoda (főoldal), amelynek ugyanaz lesz a rendeltetése, miután megveszik és alapjaiból felépítik.

Az is elhangzott Nyakó József polgármester határozattervezeti magyarázatából, hogy az épület olyan állapotban van, amire már nem érdemes költeni, inkább megvesznek a Morgóban (a Forradalom útján) egy, a végsőkig lerobbant épületet – felújítás céljából (!) – amely egykoron a helyi RMDSZ székházának adott helyet, ma pedig egy izraeli állampolgár elhanyagolt tulajdona. Abból alakítanak ki új óvodát. Hisz hajdanában-danában az is óvodaféle volt, méghozzá a TSZ napközije – érvelt a polgármester a maga szintjén a romhalmaz mellett. A dolog kuriózuma, hogy a Kis utcai épület felújítása és a működési engedélyeztetés szintjére való emelése áll szemben azzal a romhalmazzal (vételár, újjáépítés), amely negyedszázada beszakadt födémmel omlik, ázik, és már csak a külső falak támasztják. Más szóval ismét “jó üzletet” készül kötni a város.

Már csak a Kis utcai ovi és a mellette lévő telkek körüli érdekeltségek maradnak függőben…

Sütő Éva

Facebook