Bukarest a magyar-román határ szervezett gyalogos átkelésének gyanúja miatt vizsgálódik

Bukarest a magyar-román határ szervezett gyalogos átkelésének gyanúja miatt vizsgálódik

A román hatóságok vizsgálatot indítottak azt követően, hogy megnőtt azon személyek száma, akik gyalogosan lépnek be Romániába – jelentette be szerdán Marcel Vela román belügyminiszter – írja a denagy.hu.

A tárcavezető szerint az elmúlt órákban jelenséggé terebélyesedett a határ gyalogos átlépése, ami önmagában nem számít törvénytelenségnek, de ha szervezett módon történik, akkor a román hatóságok fellépnek ellene. A miniszter szerint ez korábban is előfordult, de csak elvétve, most egyre többen érkeznek autókkal a határig, ahol gyalogosan kelnek át, majd más járművekkel folytatják útjukat.

A miniszter közölte, hogy a hatóságok keresik annak a módját, hogy autókat küldjenek azok elé, akik gyalog kelnek át a határon, és hatósági járművekben fogják őket továbbszállítani hazáig. Emlékeztetett, hogy a gépkocsiforgalom esetében a hatóságok alapos ellenőrzést folytatnak, a gyalogos átlépéskor viszont ez nem történik meg.

“Azt akarjuk, hogy a rendszerben ne keletkezzen rés, ezt meg fogjuk előzni” – mondta a belügyminiszter. Kijelentette, hogy a gyalogosan Romániába belépőket járművekbe ültetik, és úti céljukig fogják kísérni, hiszen ugyanígy járnak el azokkal is, akik saját gépkocsijukkal érkeznek a koronavírus-járvány sújtotta országokból.

Románia március 23-án lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt a koronavírus-járvány miatt, a Nyugat-Európából hazatérő románok csak szigorú hatósági ellenőrzés után léphetik át a határt.

Illusztráció: debreceninap.hu

Facebook