Cseke: Legyen ötéves a polgármesterek, helyi és megyei tanácsosok mandátuma!

Cseke: Legyen ötéves a polgármesterek, helyi és megyei tanácsosok mandátuma!

Nem szoktam a Maszol cikkeit megosztani, sem különösebben kommentálni, de ma szembe jött velem egy érdekes hír a romániai magyar szocialista portálról, ami a arról tájékoztat, miszerint „pozitívan véleményezte a szenátus közigazgatási bizottsága az RMDSZ-nek azt a törvénymódosító tervezetét, amely a jelenlegi négyről öt évesre növeli a helyi választottak (polgármesterek, helyi és megyei tanácsosok) mandátumát”.

Ez már megér pár gondolatot.

A Cs-vitaminról meg a sóadóról elhíresült egykori egészségügyi miniszter, jelenleg szenátusi frakcióvezető szerint nagyon sok érv szól a helyi választottak mandátumának meghosszabbítása mellett. “A helyi közösség igénye, hogy fejlődjön a település, ehhez pedig stabilitás kell. Meg kell adni nekik a stabil mandátum lehetőségét.”

S hogy mi mindenre kell még az a bizonyos stabilitás, most ne menjünk bele.

A RMDSZ módosító javaslatát bírálta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora Florina Presadă. A politikus emlékeztetett, hogy hasonló tervezete volt korábban a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) is. Szerinte ez annak a bizonyítéka, hogy az RMDSZ és a PSD fél a választásoktól, és „foggal-körömmel” ragaszkodik az önkormányzati képviselőinek a jelenlegi és jövőbeni mandátumához. Ezzel kapcsolatban Cseke Attila megjegyezte: az USR-nek egyetlen polgármestere sincs, így semmilyen önkormányzati tapasztalata nem lehet.

Egyértelmű, nem lehet mindenkinek harminc éves Neptun-biztos mandátuma sem a helyi közigazgatásban, sem a törvényhozásban.

Már alig várjuk Cseke szenátort a négy–ötévenkénti a hajnali szántáshoz Érmihályfalva határában, a város központjának térkövezéséhez, a szemetes kukák ürítéséhez, káposztataposáshoz, de leginkább a hajnali ingázóbuszokon való drámai utazásra, ahol minden lelkiismeret furdalás nélkül el tudta adni szánalmas, szégyenletes kampánymutatványát a sok elnyűtt szürke arcú orwelli cipőgyári rabszolgamelósnak. Elvégre mindent értünk tesznek. A több ezer eurós fizetés, bónuszok, egyéb rendkívüli juttatások, a különnyugdíj, mind mellékes.

Szóval, ha úgy vesszük, innen már csak egy lépés a mindörökké, ámen!

Sütő Éva

Facebook