Csomortányi István az EMI-táborban: „Összefogásra vagyunk ítélve!”

Csomortányi István az EMI-táborban: „Összefogásra vagyunk ítélve!”

Az idén 15. kiadásához érkezett EMI-tábor zárónapján vett részt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke azon a kerekasztal-beszélgetésen, melyen jelen volt Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke és Sorbán Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke is. A beszélgetés – szervezők szerinti – célja egy erdélyi magyar nemzeti kerekasztal létrehozásának előmozdítása volt.

„Bár az összefogás és az egység szavainkat az utóbbi időben lejáratták a politikacsinálók, mégis be kell látnunk: az erdélyi magyar pártok összefogásra vannak ítélve. Ez különösen indokolt egy olyan helyzetben, amikor egyre nagyobb mértékben szavaznak az erdélyi magyarok román pártokra, a magyar etnikai szavazótömb vékonyodni látszik, s e folyamatok végkifejlete az lehet, hogy megszűnik a magyar képviselet Románia parlamentjében. A bejutást nehezíti, hogy a levélszavazatok miatt több voks kell majd az 5%-os küszöb eléréséhez is. Nem nagyon van alternatívája az együttműködésnek ilyen helyzetben” – hangsúlyozta Csomortányi. A pártelnök hozzátette: a Néppárt által meghirdetett „Ne bántsd a magyart!” elnevezésű tiltakozás-sorozat is bebizonyította, sokkal hatékonyabb, ha egy-egy szervezet nem külön-külön, hanem együttműködve lép fel, felmutatva az erdélyi magyar közösség erejét.

A beszélgetés résztvevői elmondták: az erdélyi magyarság jelenét vizsgáló problématérkép elkészítésére van szükség, majd ehhez megoldási javaslatokat és ütemtervet kell hozzárendelni. „A fogjuk meg és vigyétek elve helyett a fogjuk meg és vigyük elve kell megvalósuljon” – jelentette ki a Néppárt elnöke. Elhangzott továbbá, hogy az a tény, miszerint a Néppárt és az MPP élén is vezetőségváltás történt nemrégiben, nagyban hozzájárulhat a korábbi sérelmek elengedéséhez és a hatékony jövőtervezéshez, ugyanakkor az RMDSZ-nek is le kell számolnia a belső egyéni érdekekkel, azért, hogy teljes mellszélességgel oda tudjon állni a közös magyar ügy mellé.

Felszólalása végén a Néppárt elnöke hangsúlyozta: az erdélyi magyarságnak olyan stratégiát kell megalkotnia, mely maximalizálni tudja jelenlétét a bukaresti döntéshozásban és az önkormányzatok szintjén is, s amely nem engedi, hogy a román hatalom „lekenyerezze” a magyar képviseletet – politikai vagy egyéni érdekek mentén.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Facebook