Debreceni kézművesek is kínálják portékáikat a Népi mesterek vásárán

Debreceni kézművesek is kínálják portékáikat a Népi mesterek vásárán

Immár 26. alkalommal szervezik meg Nagyváradon a Népi mesterek vásárát, melyre nem csak Románia különböző tájegységeiről, de más országokból is érkeznek népi mesterek, iparművészek. A nagy népszerűségnek örvendő eseményen, akárcsak az előző évben, idén is találkozhatunk Debrecenből érkezett kiállítókkal. 

A hagyományos rendezvényre, melynek ezúttal is a Rhédey (Nicolae Bălcescu) park ad otthont, az ország különböző tájegységeiről – Máramaros, Bukovina, Moldva, Dobrudzsa, Havasalföld, Bánság, Erdély, Körösvidék – közel 150 népi mester, iparművész hozza el portékáit, de az elmúlt évekhez hasonlóan magyarországi, szerbiai,  besszarábiai és kameruni kiállítók is várják a látogatókat.

Az esemény három napja alatt számos kézműves termék látható és vásárolható meg: vasból, fából, csontból, üvegből, bőrből és gyékényből készült alkotások. Megcsodálhatók majd kerámiák, textíliák, népviseletek, mézeskalácsok, afrikai maszkok, ikonok, naiv festők alkotásai, hangszerek, népi ékszerek stb.

  • Debrecenből érkeznek (a nevekre kattintva többet is megtudhat a népi iparművészekről és alkotásaikról):
  • Csapóné Riskó Tünde gyöngyfűző
  • Herpácsiné Mester Marianna, szalmafonó, népi iparművész
  • Konyári Sándor rézműves, népi iparművész
  • Molnár Tiborné hímző, népi iparművész, Király Zsiga díjas
  • Radics László mézeskalács készítő, népi iparművész, a Népművészet Mestere, Király Zsiga díjas

A kiállítást és vásárt népzene- és néptánc előadások is színesítik: vasárnap 16 órától fellép az asszonyvásári Bertalan Attila, aki citerajátékával Barta Renáta népdalait kíséri.

A vásárra a látogatókat pénteken este 8 óráig várják, szombaton reggel 9-től este 8-ig, vasárnap pedig reggel 9 órától 19 óráig.

Szervező a Körösvidéki Múzeum, együttműködő partnere a Bihar Megyei Tanács, a a Hagyományos Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Bihar Megyei Központja, valamint a Körösvidéki Múzeum Barátai Egyesület.

(denagy.hu) Fotók: Farkas László

Facebook