Dínomdánom, eszem-iszom a megyei és helyi közpénzeken

Dínomdánom, eszem-iszom a megyei és helyi közpénzeken

Az állami számvevőszék 48 városi és községi önkormányzat, decentralizált intézmény, állami tulajdonú vállalat és több civilszervezet 2018-as évre vonatkozó költségvetési végrehajtását ellenőrizte, mely jelentésből kiderül, mire költötték utóbbiak a megyétől, illetve a helyi költségvetésből származó közpénzeket. A jelentésből az is napvilágot látott, hogy az állami intézmények elöljárói, főnökei, alkalmazottai egyéb protokollok mellett jelmezekre, kozmetikumokra, mosószerekre, virágokra, koszorúkra (egyik község szám szerint 102-re) és kutyaeledelekre is a közpénzeket használta – áll a Bihoreanul hetilap honlapján.

A könyvvizsgálók többek között az érmelléki önkormányzatok és civilszervezetek (egyesületek, alapítványok) költekezéseit is átvizsgálták, és a jelentésből az is kiviláglik, hogy a székelyhídi városnapokra a Pro Székelyhíd Egyesületnek 60 ezer lejt utaltak át a helyi költségvetésből, de mint azt a székelyhídiak évről évre megtapasztalhatták, a focipályán megejtett rendezvényekre csak „taksáltan” lehetett belépni, ezért a számvevőszék a kiutalt összeg visszatérítésre kötelezi az egyesületet.

Ugyanakkor az ebihoreanul.ro hírportál szerint az érmihályfalvi Szép Kor Nyugdíjas Egyesület háza táján sincsenek rendben az elszámolások a megyei pénzeket illetően. Ezekről a jelentésekről a román nyelvű hetilap a fenti hivatkozás alatt tájékoztat bővebben.

S. É.

(fotó: Székelyhíd – archív)

Facebook