Eladásra kerül az egykori Comcereal belterülete Érmihályfalván

A mihályfalvi terményátvevő központ – az egykori Comcereal (Baza) – belterületének eladása körül hosszabb vita alakult ki az áprilisi tanácsülés keretében. Mivel a Comcereal csődbe ment, a felszámolás során a mezőgazdasági cég területén lévő épületeket a nagykárolyi Agrotex vette meg. Utóbbi az épületekhez tartozó, mintegy 2,7 hektár belterületet is megvásárolná, ám jóval a terület értéke alatti árajánlatot tett a városnak.
Ifj. Szilágyi Ferenc néppártos tanácsos azzal érvelt a beltelek eladása ellen, hogy a kialkudott négyzetméterenkénti 3 euróval a város csak elkótyavetyélné a telket, ugyanis annak más rendeltetést is lehetne biztosítani a későbbiekben.
Szilágyi ugyanakkor a felszámolt cég elmaradt és felhalmozódott bérleti díja felől is érdeklődött, mely díj 26 ezer lejre rúg, és amelynek igencsak meglenne a helye a jelenlegi szegényes városgazdálkodásban.
Karsai Attila alpolgármester éppen a város szűkös anyagi helyzetére hivatkozva elmondta, a költségvetési „lyukak” nem teszik lehetővé a hosszabb alkut, és amúgy sem venne meg senki egy olyan területet, amelynek egy részén már amúgy is az Agrotex épületei, silózói és egyéb tárolói vannak. Utóbbit Krizsán Csaba RMDSZ-es önkormányzati képviselő is hasonlóan látta. Így az alkut lebonyolító bizottság jobbnak látja a kiegyezést az azonnal fizető céggel. A nagykárolyi vállalat egyébként szintén terményátvevő tevékenységet folytat majd, ami a környékbeli gazdák szempontjából sem elhanyagolandó tény.
Gheorghe Chiş RMDSZ-es tanácsos és pénzügyi bizottsági elnök is egyben, megerősítette a Karsai és a Krizsán által mondottakat, miszerint az üzletből úgysem lehetett volna többet nyerni, a városnak pedig azonnali jövedelemre van szüksége.
Nyakó Józef polgármester a Comcereal adósságáról elmondta, hogy az önkormányzat erre való igényét már továbbította a cégfelszámoló bizottságnak, mely remélhetőleg számol ennek törlesztésével is.
A belterület eladására előterjesztett határozat-javaslatot illetve a kialkudott 3 eurós négyzetméterenkénti árat a négy néppártos tanácsos ellenszavazatával elfogadta a döntéshozó-testület.

Sütő Éva, Reggeli Újság
2013 Június 19

comcereal baza eladas eladás érmihályfalva csőd
Facebook