Életbe lépett a 7-es számú katonai rendelet

Életbe lépett a 7-es számú katonai rendelet

Újabb rendkívüli intézkedéseket jelentett be szombat délután 2 órai sajtótájékoztatóján Marcel Vela belügyminiszter, aki aláírta a 7. számú katonai rendeletet.

Vesztegzár alá vonják a Ialomița megyei Țăndăreit, mert a város a járvány egyik romániai gócpontjává vált.

  • 14 napra felfüggesztik a kereskedelmi repülőjáratokat Románia és Ausztria, Belgium Amerikai Egyesült Államok, Svájc, Nagy-Britannia, Írország, Hollandia, Törökország és Irán között is. A felfüggesztés április 5-én 23 órától lép életbe és 14 napig érvényes. Ezek az országok az úgynevezett „vörös zónában” találhatóak, a fertőzöttek száma ott már átlépte a tízezret. Az áru- és postai szállítást végző, a humanitárius, illetve a sürgősségi egészségügyi ellátást biztosító repülőgépek nem esnek a rendelet hatálya alá.
  • Romániából más országok felé engedélyezik a charterjáratokat az idénymunkások számára, de azok, akik beteg- vagy idős gondozásban, illetve a szociális védelem terén dolgoznának külföldön, nem mehetnek.
  • Az országba belépő 2,4 tonnásnál nagyobb áruszállító járművezetők -akik nem mutatnak tüneteket -, egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot kell kitöltsenek, amelynek tartalmaznia kell azt, hogy hol érhetők el két fuvar között.
  • A belügyminisztérium és a védelmi minisztérium emberei együtt végeznek ellenőrzéseket az erdőségeken az illegális erdőkitermelés megakadályozása végett.
  • A minisztériumoknak és helyi hatóságoknak kérésre szállást kell biztosítaniuk az egészségügyi személyzetnek a helyi szállodákban

(forrás: uh.ro)

Facebook