Elfelejtett gyümölcseink 2.

Elfelejtett gyümölcseink 2.

Homoktövis

A homoktövis szerencsére még manapság is kedvelt növény, de tény, hogy régebben sokkal több helyen lehetett vele találkozni. Érdemes tudni róla, hogy már az őskorban is gyűjtötték termését, ami nyersen nem igazán alkalmas emberi fogyasztásra. A homoktövis 3-5 méter magasra megnövő ágas-bogas, sűrű bozótot alkotó, tövises cserje, vagy esetenként 11 méter magasra megnövő fa.

A homoktövis erősíti és védi immunrendszerünket, emellett növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, és késlelteti az öregedési folyamatokat. Nagyon magas a C-vitamintartalma, éppen ezért ideális megfázások kezelésének idején. Részben ennek köszönheti töretlen hírnevét, más részben viszont annak, hogy fokozza az anyagcserét, és zsíroldó hatással rendelkezik, ezért segít megtartani az optimális testsúlyt. Érdemes még elmondani róla, hogy erősíti a kötőszövetet, ezáltal pedig csökkenti a narancsbőr kialakulásának esélyét.

A homoktövisből készülhet többek között bor, ivólé, likőr, zselé, dzsem, gyümölcslé, de használják gyógyszeralapanyagként is nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.

Házi berkenye

Nagyon régóta termesztett gyümölcs, ami szintén feledésbe merül, sajnos. Igen gazdag vitaminokban, cukorban, makro-, és mikroelemekben, teljes érés előtt gyógynövényként, éretten befőttként és lekvárként is használható. A berkenye gyümölcse színes, de ekkor még nem fogyasztható fanyarsága miatt. Néhány napos utóérés után megbarnul, ilyenkor már ehető. Sajnos azért vált ennyire kegyvesztetté, mert kevesen ismerik felhasználásának fortélyait, és még kevesebben vállalják a vesződséget, ami a gyümölcsök felszedésével, válogatásával, utóérésével jár.

Vadmálna

Elérkeztünk cikkünk utolsó szereplőjéhez, ami pedig nem más, mint a vadmálna! Ez a növény őseink életében nagyon fontos szerepet játszott, ma viszont szinte senki sem ismeri. A vadmálnának nagyon magas a vitamintartalma és széles a felhasználhatósága.

Has-, torokfájásra, aftára, fogínyvérzésre is alkalmazható a leveleiből készített gyógytea, de immunrendszer erősítő és lázcsillapító tulajdonságai is vannak. Írásunk ezzel véget ért, remélem, hogy sikerült egy kicsit jobban megismertetni veletek azokat a szuper gyümölcsöket, amiket még őseink szerettek, és bízom abban is, hogy cikkünket megmutatjátok minél több embernek, hiszen fontos, hogy ne vesszenek el ezek a növények!

(forrás: agraroldal.hu)

Facebook