Elhunyt Ennio Morricone, a zeneszerző-legenda

Elhunyt Ennio Morricone, a zeneszerző-legenda

Ennio Morricone Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas olasz zeneszerző hétfő hajnalban 91 évesen örökre lehunyta a szemeit – közölte a szomorú hírt az olasz La Repubblica.

Szinte alig akad ember a földön, aki ne hallott volna legalább egy általa szerzett művet, több mint 550 film zenéjénél működött közre. Olyan legendás mozik dalát szerezte, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, az Aki legyőzte Al Caponét, a Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Amerika, A profi vagy az Egy maréknyi dollárért. Koltai Lajos 2005-ben megjelent Sorstalanság című drámájához is ő szerezte a zenét. 2016-ban Az aljas nyolcas című Tarantino-filmért megkapta a legjobb eredeti filmzenéért járó Oscar-díjat.

Színdarabok zenei rendezője lett, a filmzenék írását 1955-ben kezdte. A ’60-as években vált világhírűvé, miután összesodorta az élet Sergio Leone olasz rendezővel, aki a legendás spagettiwesternjeivel vált népszerűvé. Olyan más rendezők alkotásaival forrt egybe a neve, mint Bernardo Bertolucci vagy Quentin Tarantino.

Facebook