Elkészült Nagyvárad legnagyobb mélygarázsa a Kossuth utcában

Elkészült Nagyvárad legnagyobb mélygarázsa a Kossuth utcában

A kommunista rezsim által lebontott egykori Kossuth (Independenței) utcai házak helyén 2015-ben kezdték megépíteni a 460 férőhelyes mélygarázst, melynek kivitelezése sokáig elhúzódott de most a végéhez ért. Szombattól, amennyiben megkapják a tűzvédelmi engedélyt már át is adják az autósoknak használatra a mélygarázst – jelentette be Facebook oldalán Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere.

Az építés során az eredeti terveket melyek megvalósíthatatlannak bizonyultak, módosítani kellett, amire 2017-ben Szász Pál nagyváradi szakember jóvoltából került sor. A technikai nehézségeket jól jellemzi, hogy a három szintes garázs legmélyebben fekvő része hat méterrel a Sebes-Körös vízszintje alatt van, az építményben pedig helyet kapott egy lift, négy elektromos töltőállomás és egy autómosó is. A Constructii Bihor által kivitelezett létesítmény automatikus tűzoltó és füstelszívó berendezéssel, és térfigyelő kamerákkal van felszerelve, a ki és bejutást pedig két-két autós illetve három gyalogos be és kijárat teszi lehetővé.

A 8,1 millió euró összértékű beruházás a nagyváradi önkormányzat és az RDS-RCS cég együttműködésében valósult meg, a telek egy része a telekommunikációs cég (mely a tervezés költségeit is állta) tulajdona, mely így a garázs férőhelyeinek egy részét is megkapja (80-90 hely). Az épületet a Nagyváradi Közterületfenntartó Igazgatóság veszi majd át és fizeti ki a kivitelezőnek, majd ezután eladja a nagyváradi önkormányzatnak, mely kezelni fogja a létesítményt.

A garázs megnyitása után három hónapig ingyenesen áll majd az autósok rendelkezésére. A tervek szerint a létesítmény tetején egy gyalogosbarát teret alakítanak ki,  az idén lezajló közbeszerzési eljárás után pedig jövőre aláírják a nyertes kivitelezővel a szerződést, melyet a Szektoriális Operatív Program keretében, uniós forrásokból szeretnének finanszírozni.

B.B. 

Facebook