Elkezdődött a határon túli szavazók levélcsomagjának kézbesítése

Elkezdődött a határon túli szavazók levélcsomagjának kézbesítése

Hétfőn kezdődött a magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli szavazók levélcsomagjának kézbesítése. Az Nemzeti Választási Iroda 221 ezer levélcsomagot küldött ki előbb Romániába, majd a többi európai országba és végül a tengerentúlra. Több mint kétezren pedig – főleg a Felvidéken és Kárpátalján – magyarországi értesítési címet adtak meg, így nekik ide postázták a levélcsomagokat.

Pálffy Ilona a NVI elnöke jelezte: 40 ezer olyan levélcsomag van, amelyeket személyesen kívánnak átvenni a határon túli választópolgárok a 12 kijelölt külképviselet egyikén. Ide hamarosan ugyancsak eljuttatják a levélcsomagokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével. A csomagokat azonban csak szeptember 19-étől lehet átvenni személyesen a külképviseleteken.

A levélszavazatok visszajuttatásáról elmondta: azokat fel lehet adni postán külföldről vagy Magyarországról, térítésmentesen. A szavazatokat le lehet adni szeptember 19-től hétköznaponként a külképviseleteken, valamint a szavazás napján a magyarországi egyéni választókerületi székhelyeken is.

Az októberi országos népszavazáson azok a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, akik élni szeretnének szavazati jogukkal, akkor szavazhatnak, ha szeptember 17-én 16 óráig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Annak, aki a 2014-es országgyűlési választások előtt, vagy azóta regisztrált, nem kell újra kérnie a regisztrációt.

(MTI)

Facebook