Előadások a Gulág emlékév keretében Nagyváradon

gulag2Előadások a Gulág emlékév keretében Nagyváradon

A kormány a 2015-ös évet a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. A Gulág emlékévet később 2017. február 25-ig meghosszabbította. Az emlékév kapcsán számos rendezvény került és kerül megszervezésre szerte a Kárpát-medencében.

Nagyváradon, december 7-én, a Magyar Polgári Egyesület szervezésében három előadást is meghallgathatnak az érdeklődők. 14 órától 16 óráig a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében (Ezredévi emléktér / str. Libertăţii, 40. szám) a következő előadások hangzanak el:

  • dr. Marinovich Endre, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese – Magyarok a Gulágon.
  • Murádin János Kristóf erdélyi történész, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója – Az erdélyi magyar és német polgári lakosság szovjet fogságba hurcolása 1944–1945-ben.
  • Fodor Gusztáv református lelkipásztor – Élő egyház a halál völgyében: a Kárpátaljai Református Egyház élete a sztálini terror árnyékában.

Az előadáson megtekinthetőek azok a szovjet fogságból származó emléktárgyak, amelyeket Murádin János Kristóf gyűjtött össze.

Az előadások után 17 órától a Partiumi Keresztény Egyetemen nyitják meg a Magyarok a Szovjetunió táboraiban (1944–1956) című vándorkiállítást.

 

Facebook