Ennyi pénzt tapsoltak el a kampányra az elnökjelöltek

Ennyi pénzt tapsoltak el a kampányra az elnökjelöltek

Érdekes, hogy melyik jelölt költötte a legtöbbet. És hogy ki kapott több közpénzt.

Lecsengett az elnökválasztás, Klaus Iohannis a második fordulóban súlyos vereséget mért Viorica Dăncilára, így további öt évre a Cotroceni-palota lakója maradhat. A csatazaj elült, a por lassan eloszlik, a vesztes fél beáldozta az alulmaradt pártelnököt, így most jöhetnek az érdekesebb kulisszatitkok. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) most ismertette, hogy a két fordulóban összesen mennyit költöttek kampányra a jelöltek.

Nos, a 14 induló összesen több mint 72 millió lejt tapsolt el.

Az első fordulóban Viorica Dăncilă szociáldemokrata pártelnök 18,2 millió lejt kapott a kampányra, ami végül is megtérült, hiszen bejutott a második fordulóba. A pénz egy része állami forrásból érkezett, a többi magánzsebekből.

Klaus Iohannis államfő sem adta alább: 18 millió lejt szánt a kampányra – ráadásul az egészet közpénzből.

Csakhogy nem az ő kampányuk emésztette fel a legtöbb pénzt: a végül a negyedik helyen végzett egykori színész, Mircea Diaconu ugyanis összesen három forrásból is kapott kampánytámogatást.

Diaconut a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro Románia alkotta Un Om (Egy ember) választási szövetség indította – ez 16 294 924 lejt költött a kampányára, amiből 300 ezer lej volt a közpénzből származó összeg.

Szerepel ugyanakkor az ALDE által támogatott jelöltként is a listán – ezen minőségében 4 566 424 lejt költött, és ebből is 300 ezer származott állami forrásból.

De ott van a listán a Pro Románia jelöltjeként is, és a Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő vezette párt nem szűkmarkúskodott: 11 728 500 lejjel támogatta a kampányát, ami mind magánadománynak minősül.

Vagyis Diaconu 32 589 848 lejből gazdálkodhatott, ami szép összeg.  Bár végül még arra sem volt elég, hogy az első fordulóban a dobogóra kerüljön.

Nem minden jelölt volt ennyire nagyvonalú: a méltán ismeretlen Sebastian Constantin Popescu, aki a még méltán ismeretlenebb Új Románia Párt színeiben indult, egyetlen lejt sem költött kampányra, és a Román Nép Pártja jelöltje, Ninel Peia sem nyúlt mélyen a zsebébe: 8000 lejt költött – igaz, egyiküket sem fenyegette a veszély, hogy a második körbe kerüljenek.

A második forduló előtt a két továbbjutott jelölt már nem költekezett olyan látványosan: Iohannis 400 000 lejt költött – csak közpénzt -, Dăncilă pedig 1,5 milliót, de ennek egy része magánforrásokból származott.

Azon jelöltek, akikre az első körben legalább 3 százaléknyian szavaztak, visszakapják a kampányra költött pénzt. Ez most a 14-ből 6-nak sikerült.

Köztük a 3,87 százalékot szerző Kelemen Hunornak is, aki 445 ezer lejt költött – mindet magánforrásból. A többiek meg elmondhatják, hogy nagy emberek, elvégre egyszer államfőjelöltek is voltak.

Ez pedig szinte megfizethetetlen.

(foter.ro)

Facebook