Erdőháti napok, budapesti kirándulás, nemzeti ünnep – jövőbeni programokról számoltak be a Néppárt és az EMNT bihari vezetői

Erdőháti napok, budapesti kirándulás, nemzeti ünnep – jövőbeni programokról számoltak be a Néppárt és az EMNT bihari vezetői

Habinyák István, a Néppárt Bihar megyei elnöke az október 13-án megrendezésre kerülő Erdőháti napokról számolt be. A rendezvény helyszíne a dél-bihari Ant település. A helyszín megválasztása nem véletlen, mondta el Habinyák, hiszen egy minden szempontból perifériára szorult, hátrányos helyzetű magyar településről van szó, ahová a rendezvénnyel egy kis életet szeretnének vinni a szervezők. A rendezvényt, mely elsősorban szabadidős és kulturális programokat foglal majd magába, a Néppárt, az EMNT, a DélBihari Gazdák Egyesülete, a NAC Labdarúgó Egyesület, valamint a Magyar Polgári Egyesület szervezi meg. A gazdag programkínálatban ünnepi istentisztelet, futballmeccsek, főzőverseny, néptánccsoportok fellépése, a Váradi Asszonykórus és a Váradi Dalnokok fellépése is szerepel. A jó hangulatról a Kiss Music Band gondoskodik. Az érdeklődők számára túrákat szerveznek Fekete-Körös völgyébe, valamint az XII. században épült, romjaiban is impozáns tamáshidai székesegyház épületéhez.

Moldován Gellért Lajos, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke elmondása szerint gazdag tapasztalatokkal rendelkezik kirándulások szervezése terén, így természetes volt, hogy ő vállalja magára a budapesti kirándulás megszervezését. A Parlament épületét, a Szent István bazilikát, valamint a főváros más látványosságait érintő túrára a kirándulás meghirdetése után pillanatok alatt minden hely megtelt, ezért egy második turnust is megszerveznek, árulta el Moldován Gellért Lajos. A párt nagyváradi elnökének meglátása szerint egyfajta kulturális misszió is ez, hiszen nagyváradi, bihari magyar embernek el kell jutnia életében akár többször is a fővárosba, ahol közös kultúránk kincsei vannak, amit minden magyar embernek látnia, tapasztalnia kell. A kirándulások egyébként nagyon népszerűek, folyamatos az érdeklődés, ezért sok más célpont is szerepel a közeljövő kirándulásainak terveiben.

Az idei október 23-i ünnepséget egy nappal a szokásos előtt, vagyis október 22-én szervezik meg. Idén is lesz fáklyásmenet, kulturális program és koszorúzás a PKE belső udvarán található 56-os emléktáblánál. Nagy József Barna elmondása szerint idén kissé formabontó és egyedi lesz a megemlékezés. Erről az Udvari Kamaraszínház Fehér szarvas című színielőadása gondoskodik majd, ami valódi ínyencfalat lesz a magyar történelem iránt érdeklődők számára. A kétfelvonásos történelmi dráma nemzetünk sorsfordító éveiben, a trianoni diktátumot követő években játszódik. Az előadás az egyik szálon bemutatja, hogy mi történik a magyar úrral és feleségével immár román földön: birtokukat elveszik, udvarházukat kirabolják, kertjüket kifosztják, és naponta zaklatják őket a belügyi szolgálat emberei, valamint ezen felbátorodva a saját cselédeik is. A tűrhetetlen állapotok között az elcsatolt területekről menekül a magyarság meghatározó rétege. A második felvonásban már Budapesten vagyunk, ahol az utolsó koronázott magyar király hazatérését készíti elő egy végsőkig elszánt csapat.
A színdarabot Zilahy Lajos „A fehér szarvas” című műve alapján írta és rendezte Andrási Attila. A nagyváradi helyszín egyúttal a darab erdélyi bemutatójának első helyszíne is. A bemutató előtt ünnepi köszöntőt mond Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke – mondta el Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete

Facebook