Érmihályfalván nőnek a jövő évi adók: az elhanyagolt épületeké 500 százalékkal is nőhet

Tag-települések részvényei százalékokban és összegekben (Bihar község értesüléseink szerint kilépett a szerveződésből)

Érmihályfalván nőnek a jövő évi adók: az elhanyagolt épületeké 500 százalékkal is nőhet

Akárcsak az áprilisi, az e havi tanácsülés is telefonos video-konferencián keresztül zajlott a fennálló járványállapotok miatt.

Péntek délelőtt kilenc napirendi pont volt terítéken: a múlt havi ülés jegyzőkönyvének, valamint ANL lakások kiutalásának megszavazása mellett „egyebek” is szerepeltek a döntéshozók asztalán. A kilenc napirend egyik fontosabb pontját az Észak-Nyugati Víz- és Csatornamű Rt. POIM – 2014-2020 projektjének a városra háruló önrészét képezte, ami 38. 203 lejt tesz ki a projekt összértékéből. (Az összérték 27. 783. 678 lej). Előbbi pontokat egyhangúlag megszavazta a testület.

A másik fontosabb határozat-tervezet a 2021-es évre szóló adóemelésekről szólt. A jövő évi adók mind az épületekre, mind a földterületekre vonatkozóan kisebb-nagyobb mértékben növekedni fognak, legnagyobb mértékben (50%-al) azoknál az ingatlanoknál, amelyek előtt már le van fektetve a csatornahálózat, de még nem csatlakoztak rá, illetve 500 %-al az elhanyagolt külsejű ingatlanok esetében – az ingatlan értéke és fekvése függvényében. Bár a határozat-tervezet nem tartalmazza konkrétan, mire vonatkozik az elhanyagoltság. (Nagyváradon ugyanis már alkalmazzák ezt a fajta „szankciót”.)

Utóbbi napirendi pontot a Néppárt három tanácsosa – Pap Sándor, Baricz Nánási Ferenc és Czeglédi Júlia – nem szavazta meg (Tóth Csaba tartózkodott), arra hivatkozva, hogy a járványügyi helyzet amúgy is munkahelyek és anyagi tartalékok nélkül hagyta az embereket, nem hiányzik a lakosságnak újabb teherviselés. Czeglédi Júlia tanácsos azzal indokolta, Nagyváradot nem lehet a munkalehetőségek és a fizetések szempontjából Érmihályfalvához hasonlítani.

Visszatérve a borsi vízügyi projektre, Czeglédi Júlia szóvá tette, a cég csak a Román Kereskedelmi Bankon (BCR) és az Állami Kincstáron (Trezoreria Romana) keresztül fogadja a vízdíjak online átutalását, ezek közül egyiknek sincs helyi kirendeltsége, ami más bankokon keresztül kezelési költséggel jár. Javasolta ennek mielőbbi orvoslását, mivel így is jóval magasabbak a vízszámlák, (a szennyvízdíjról nem is beszélve), mint amit a mihályfalviak zsebe elbír.

Az információk a Néppárt-frakció tanácsosától, Czeglédi Júliától származnak.

S. É.

Facebook