Exit poll eredmények urnazárás után

Exit poll eredmények urnazárás után

Rekordrészvétel mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte a vasárnapi európai parlamenti választásokat – fej a fej mellett – a szavazatok 25,8 százalékával, állítja az exit poll a 21 órási urnazáráskor a 19 órási adatok feldolgozásának közzétételével.Egyelőre úgy néz ki, hogy az RMDSZ 5,4 százalékkal továbbra is két mandátummal marad az Európai Parlamentben, de itt  a szavazók megkérdezésével készült felmérés helyett érdemes megvárni a szavazatszámlálás végső eredményét, mivel az országos felmérésekben ritkán szerepel pontosan az RMDSZ eredménye.

Második vagy harmadik (?) az USR-PLUS lett a jósoltnál magasabb, 23,90 százalékkal, harmadik a Ponta-féle Pro Románia 5,7 százalékkal, negyedik az RMDSZ, rajta kívül még Băsescu PMP-je jut be 5,2 százalékkal, Tăriceanu ALDE-ja kiesik 4,9 százalékkal.

A külföldi szavazókörzetekben megismétlődött a 2014-es elnökválasztás botránya: a nagy nyugat-európai városokban lévő román konzulátusokon olyan lassan haladt a szavazás, hogy egész nap százak, Londonban és környékén ezrek álltak sorban órákig. Összesítve több ezren lehetnek azok, akik órákon át tartó sorban állás után sem jutottak el a szavazófülkékig, ami ismét a szándékos akadályoztatásra hajaz.

A magyarok lakta megyék többségében jóval alacsonyabb volt a részvétel az országos átlaghoz képest. Kivétel Bihar és Szilágy megye, ahol 52, valamint Maros megye, ahol 49 százalékos a részvétel, miközben a tömbmagyar Hargita megyében a szavazásra jogosultak 47, míg Kovászna megyében 42 százaléka járult urnákhoz. Szatmár megye is alacsony, 41 százalékos részvételt produkált a BEC honlapján közölt adatok szerint, ami furcsa kérdéseket vet fel a román szavazók arányával szemben.

A Klaus Iohannis által kiírt  referendum érvényesnek minősült – országos 41,3%-os részvétellel -, Bihar megyében ehhez 45 %-ban járultak hozzá.

S. É.
Facebook