Ezért marad Bolojan Nagyvárad polgármestere

Ezért marad Bolojan Nagyvárad polgármestere

Nem csupán azért, mert töretlen a népszerűsége a város kétharmadát kitevő román nemzetiségű lakosság körében, és nincs komolyan vehető kihívója sem a román pártok, sem pedig az RMDSZ táborában. A Bihoreanul egy vitriolos kis cikkben sejteti, hogy Bolojan, bár lennének ambíciói az országos nagypolitikában, mégsem rúghat labdába, elsősorban saját pártbeli riválisai miatt, akik rossz szemmel néznek a külön utakon járó elöljáróra.

Ezek közül a jelenlegi miniszterelnök a legnagyobb. Emlékezetes és látványos összekoccanása volt Ludovic Orbannak és Ilie Bolojannak épp a koronavírus járvány kapcsán, amikor is a váradi elöljáró különvéleményt fogalmazott meg a kijárási tilalom mielőbbi lazítása kapcsán. Orban durván reagált a felvetésre, ami szakértők szerint nem magának a felvetésnek, hanem Bolojan személyének szólt. Ez érthető is, annak fényében, hogy a román sajtó Bolojant egyenesen Orban kihívójaként emlegette a PNL-n belül, a miniszterelnöki pozícióért folytatott harcban.

A Bihoreanul említ még egy másik okot is, nevezetesen azt, hogy Bolojan nem szállt be a rendszerszintű korrupcióba, ami a PNL-s kormányzást éppen annyira jellemzi, mint az azt megelőző PSD korszakot.  Tény, ami tény, egy erős gazdasági hátterű várossal a kezében, Bolojan megengedheti magának azt a luxust, hogy egyenesen a távol-keletről szerezzen be védőfelszerelést a koronavírus elleni küzdelemhez, és nem  szorul arra, hogy különböző PNL-s politikai szereplőkhöz köthető cégektől jóval drágábban szerezze be a kétes minőségű maszkokat és védőruhákat. Egyszóval rontja a bizniszt, ezért nem szeretik Bukarestben. Ezért marad Nagyváradon, ahol kényelmes többségi tudatban, erős pozíciókkal várja ki az idejét, egyúttal a fogyatkozó népszerűségű pártjának is nagy szolgálatot téve a mintapolgármesteri imidzs sikeres felépítésével. Abban viszont szinte biztosak lehetünk, hogy az energiától duzzadó Bolojan felhalmozott népszerűségét adandó alkalommal nem lesz rest nagypolitikai tőkére váltani, és nem a Sebes-Körös parti város polgármesteri székéből megy majd nyugdíjba.

K. Szalárdi István

Facebook