Fehér szarvas – színházi premier Nagyváradon

Fehér szarvas – színházi premier Nagyváradon

A Polgári esték rendezvénysorozat keretében, a Magyar Polgári Egyesület szervezésében és a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával Nagyváradra látogat egy különleges előadással az Udvari Kamaraszínház.

Az előadásra nemzeti ünnepünkön, október 23-án szerdán 18 órától kerül sor a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Az előadást követően az egyetem belső udvarán megkoszorúzzák az 1956-os hősök emléktábláját.

A Fehér szarvas című két felvonásos történelmi dráma nemzetünk sorsfordító éveiben, a trianoni diktátumot követő években játszódik. Magyarország 1920-as szétszabdalása akkor is, és most is fájó téma annak, aki a magyar történelem iránt igazán érdeklődik, vagy éppen színházban, előadás formájában akar foglalkozni ezzel. Az előadás az egyik szálon bemutatja, hogy mi történik a magyar úrral és feleségével immár román földön: birtokukat elveszik, udvarházukat kirabolják, kertjüket kifosztják, és naponta zaklatják őket a belügyi szolgálat emberei, valamint ezen felbátorodva, a saját cselédeik is. A tűrhetetlen állapotok között az elcsatolt területekről menekül a magyarság meghatározó rétege. A második felvonásban már Budapesten vagyunk, ahol az utolsó koronázott magyar király hazatérését készíti elő egy végsőkig elszánt csapat.

A Fehér szarvas című darab erdélyi bemutatója előtt ünnepi köszöntőt mond Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az előadásra a belépő 10 lej, diákoknak 5 lej. Jegyek elővételben kaphatók az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi székházában, a Kálvin János utca 1. szám alatt, minden munkanap 10 – 16 óra között.

Facebook