A fenntartható mobilitási tervtől a fertőző májgyulladásig

A fenntartható mobilitási tervtől a fertőző májgyulladásig

Szerda délelőtt tartotta az érmihályfalvi döntéshozó testület a novemberi rendes havi tanácsülését, amelyen egyhangúlag elfogadták a város fenntartható mobilitási tervét, elfogadták a helyi önkormányzat és a polgármesteri kabinet szervezeti felépítését, valamint a köztisztviselői szakapparátus kerettervét. A költségvetés módosítás megszavazását követően megválasztották az új ülésvezetőt: Czeglédi Júlia tanácsost Gábor Éva váltja a következő három hónapra.

Három ANL-lakás szerződését szüntetik meg idén (kérésre), az „egyebeknél” pedig mint minden alkalommal a pocsolyaszerű „ivóvíz” problémája vitte a prímet. Ez alkalommal is a szociáldemokrata tanácsos, Németh Elvira kérte számon a polgármestertől a tarthatatlan helyzetet, akinek a válasza ezúttal is kimerült abban, hogy az Észak-Nyugati Településközi Fejlesztési Egyesület (ADI-NV) keretében létrejött új szolgáltató (a borsi székhelyű Észak-Nyugati Víz- és Csatornamű Rt.) még mindig nem talált megoldást az ivóvíz minőségének javítására, de azon vannak.

Érmihályfalva is olyan reményekkel csatlakozott a regionális tömbhöz, hogy régiós szinten könnyebb lesz uniós pályázatokat lehívni az egyre drágább és egyre pocsékabb minőségű ivóvíz tisztítására, ami természetesen nem csak Érmihályfalván okoz gondot, de több érmelléki településen is.

Novemberi rendes tanácsülés

Az ihatatlan ivóvíz kapcsán szóba került a fertőző májgyulladás is, ami többek között a Zelk Zoltán Általános Iskolában is felütötte a fejét, és ami miatt nem csak diákok, de sok felnőtt is kórházba került. Felvetették a lehetőségét annak is, hogy az ivóvíz is terjesztheti, annál is inkább, mert a szakszerűtlenül lefektetett vezetékekben olyan repedések lehetnek, amelyeken keresztül az esővíz (így nem kizárt a fekáliával szennyezett szennylé sem) a rendszerbe szivárog – hangzott el feltevésként Turucz Mária tanácsostól, aki háziorvosi minőségben véleményezte a felvetetteket.

A fertőzés góca az érseléndendi cigánysorról származik, onnan terjed a környező településekre is – erősítette meg Csengeri Csongor iskolaigazgató a másik változatot.

Szintén az „egyebeknél” Gábor Éva, a kulturális szakbizottság elnöke a Bartók Béla művelődési házhoz besorolt tizenöt műkedvelő csoport státuszát meghatározandó, évi beszámolók kérését javasolta, amelynek függvényében határoznák meg az anyagi támogatásukat is.

Sütő Éva

Facebook