Gulyás Gergely: szigorítja a határellenőrzést a kormány

Gulyás Gergely: szigorítja a határellenőrzést a kormány

A kormány a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

A környező országokban folytatódott a fertőzöttek számának növekedése. Magyarországon egyre kevesebb az aktív fertőzött, az intézkedésekkel azt szeretnék garantálni, hogy ez így is maradjon. Gulyás Gergely elmondta, hogy hazai korlátozó intézkedések nem lesznek, de az operatív törzs javaslatára a kormány a határellenőrzés szigorításáról döntött. Az országokat fertőzés alapján három kategóriába sorolják: zöld, sárga és vörös. Különválnak a szabályok magyar állampolgárok és hozzátartozói és a többiek között. Amennyiben sárga, vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár az országba, akkor megvizsgálják. Amennyiben gyanús, karanténba kell vonulnia. A karantén kiváltható, ha igazolt negatív tesztet mutat be valaki az elmúlt 5 napból. Külföldiek esetében a sárga országból érkezőnél megegyezik a szabály, vörös országból azonban nem lehet belépni.

Négy uniós tagállam került a sárga kategóriába: Bulgária, Portugália, Románia és Svédország. Továbbá az Egyesült Államok, Norvégia, Oroszország, Szerbia került ebbe a kategóriába. Japán, Kína és az Egyesült Államok szinten a közepesen fertőzött listába került. A vörös jelzést kapta, vagyis az innen érkező külföldiek számára megtiltják a Magyarországra történő belépést: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszszág Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, valamint Ukrajna. Egyetlen ázsiai országból sem lehet Magyarországra utazni. Mivel Horvátországban az esetszám alacsony, ezért zöld kategóriában van.

A tranzit és teherforgalom kivétel. Az egyes országok besorolását a szerdai kormányülésen felülvizsgálják.

MTI/hirado.hu

Facebook