Gyanúsan sok moldovai állampolgár szeretne hivatalosan is románná lenni Sepsiszentgyörgyön

Gyanúsan sok moldovai állampolgár szeretne hivatalosan is románná lenni Sepsiszentgyörgyön

Nagy számban honosítanak Moldova köztársaságbeli állampolgárokat a sepsiszentgyörgyi anyakönyvi hivatalban. Az idei év első négy hónapjában az összesen 420-ból 160, tavaly pedig ugyanebben a periódusban az összesen 558-ból 186 születési anyakönyvi kivonatot állítottak ki számukra.

Mint az anyakönyvi hivatal munkatársa, Imreh Ildikó  a Székely Hírmondónak elmondta, amióta 2018-ban Bukaresten kívül a többi megyeszékhelyen is lehetővé tették, hogy letegyék aktáikat a moldovai lakosok, mint sok más megyében is, a szentgyörgyi városházán is várólista van. A moldovaiak gyakorlata az, hogy végigtelefonálják a megyeszékhelyi hivatalokat, és ahol kevesebben vannak, oda nyújtják be kéréseiket. Hogy ezt ne a helyi lakosok ügyintézése szenvedje meg, Szentgyörgyön a szerdai nap van kijelölve arra, hogy előjegyzés alapján fogadják őket. Átlagosan 10 kérelmező iratait intézik el egy napon.

Amikor a járványhelyzet miatt a városházán leállították az ügyfélfogadást, már három hónapra előre be voltak táblázva a szerdai napok. A kettős állampolgárság elnyerésével a moldovai lakosok útlevél nélkül utazhatnak az Európai Unióba, és könnyebben vállalhatnak munkát vagy telepedhetnek le az uniós tagországokban így akár Romániában, azon belül például a Székelyföldön is. Korábban Antal Árpád a Krónika kérdésére azt nyilatkozta, hogy „ez kizárólag a román állampolgárságról szól” és a román állampolgárrá vált moldovaiak nem maradnak a városban, és ő maga mindössze két Sepsiszentgyörgyön „ragadt” honosított moldovai családról tud. Ennek ellenére a az erdélyi magyar közvéleményben tartja magát az a vélekedés, hogy a moldovaiak tömeges román állampolgárrá válásával a román államnak hátsó szándékai vannak, és szívesen látná új polgárai letelepedését a ma még magyar többségű erdélyi vidékeken. Az elmúlt években a Moldovai  Köztársaság több mint egymillió lakosa vált román állampolgárrá.

itthon.ma / Székely Hírmondó

Facebook