Győztesek és vesztesek

Győztesek és vesztesek

Még pár nap és a román parlament beiktatja Ludovic Orban kormányát, ezáltal a bukott szociáldemokrata- demokrata liberális koalíció visszavonhatatlanul átadja az ország vezetését annak a Nemzeti Liberális Pártnak, amelynek Nagyvárad polgármestere az egyik legtekintélyesebb tagja, aki csak azért nem lett miniszterelnök, mert fontosabbnak gondolta befejezni a városban elkezdett projektjeit. Az RMDSZ, miután hosszú ideig a szociáldemokratákat támogatta, együttműködési megállapodást kötött a hatalomra került liberálisokkal és kéréseinek teljesítéséért nekik adja szavazatait a parlamentben.

A Bihar megyei tanácsban is megbukott már az RMDSZ – szociáldemokrata koalíció, bár a tanács vezetését formálisan nem vette át a nemzeti liberális frakció, de a döntésekhez szükséges szavazattöbbséget már megszerezte. Az országos helyzethez igazodva, az RMDSZ Bihar megyei szervezete láthatóan visszavonta a politikai csatatérről a megyei tanácsba delegált tanácstagokat.
Őszinte érdeklődéssel várom, hogy miként tud majd a magyar érdekképviselet normális munkakapcsolatot, netán együttműködést, kialakítani a megyében a hatalomra került nemzeti liberálisokkal, akiknek a vezetője ellen három éven át dehonesztáló, gyűlöletkampányt folytatott, akit a magyar közösség legnagyobb ellenségének kiáltott ki.

Hogyan fogja ezután érvényesíteni a Bihar megyei és a Nagyváradi városi tanácsban magyarság érdekeit, ha eddig az együttműködési készség halvány jelét sem mutatta irányában. A parlamenti együttműködési megállapodás ugyanis nem tartalmaz a megyei erőviszonyok rendezésére vonatkozó biztosítékokat.
Nem lehet tudni, az RMDSZ szervezetnek alárendelt önkormányzatok, civilszervezetek, a klientúra tagjai, miként fogják túlélni az elkövetkező időszakot. Egyelőre csak az látható, hogy Bolojan, a nemzeti liberális Párt Bihar megyei szervezetének elnöke, tovább növeli befolyását, hiszen a pártja kormányra kerülésével újabb – a város és a megye javára fordítható, választási tőkét gyarapító – lehetőségek nyílnak meg előtte. Úgy gondolom, a nagyváradi illetőségű Marcel Bolos, nem véletlenül került az új kormányba, ott is az európai alapokért felelős minisztérium élére. Ez szinte garantálja, hogy a helyhatósági választásokig hátralévő egy évben újabb szavazatnövelő európai finanszírozású beruházások fognak indulni.

Nem kell ahhoz politikai elemzőnek lenni, hogy megjósoljuk, a kormányzati hátszélnek köszönhetően a liberálisok tovább fogják növelni népszerűségüket és a választások után teljesen átveszik a megye és Nagyvárad irányítását. Ők a győztesek. A megyei RMDSZ szervezet pedig egy bukott koalíció támogatása után, politikai szempontból légüres térbe kerülve, a liberálisok árnyékában aligha tud több támogatót szerezni. A három évvel ezelőtti árulás és az évekig tartó gyűlölködés szítása után, nehezen elképzelhető, hogy a liberálisok választások előtti időszakban, miután csúcsra értek, baráti jobbot nyújtva, maguk mellé emelik a hatalomba a magyar érdekvédelmi szervezetet. Ők a vesztesek!
Az utolsó önkormányzati választások után a Néppárt Bihar megyei szervezete látva, hogy megszakadt minden kommunikáció a várost vezető párt és a magyar érdekképviselet között, úgy döntött megpróbál megnyitni egy másik kaput a városvezetés és a magyar közösség között, ezért együttműködést alakított ki a nemzeti liberálisokkal. Nem értettünk mindenben egyet velük, de a magyar érdeket szem előtt tartva, meghagytuk az együttműködés lehetőségét és a gyűlöletszításra alapozott kampányfogások helyett, a konstruktív párbeszédre alapoztuk viszonyunkat. Ennek köszönhetően sokat javult a nagyváradi magyar közösség és az önkormányzat kapcsolata. Az elért eredményekkel távolról sem vagyunk elégedettek, de a tapasztalatokra alapozva, joggal reméljük, hogy ezen az úton haladva újabb célokat érhetünk el a magyar érdekérvényesítésben.

Jó lenne, ha a Bihar megyei magyar közösség is átlátná a jelenlegi és az elkövetkező választási ciklusra kiterjedő politikai erőviszonyokat, és felismerné az érdekeit, a bizonyítottan vesztes stratégia helyett pedig a fejlődés lehetőségét támogatná!

Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, a nagyváradi polgármesteri hivatal kabineti konzultánsa

Facebook