Harminc éves a PKE

Harminc éves a PKE

Harmincadik „születésnapját” ünnepli a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem,de a járványra való tekintettel a jubileumi rendezvénysorozatot egy későbbi időpontra halasztották.

A Partiumi Egyetemi Napok rendezvényhét keretében minden évben megünneplik az intézmény megalakulásának évfordulóját, ebben az évben ezen a héten, május 11–15. között zajlott volna a rendezvénysorozat. A kerek évforduló megünneplése idén csak a virtuális térben jöhetett létre.

A Partiumi Keresztény Egyetem múltja 1990-re nyúlik vissza, amelynek májusában a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Igazgatótanácsa 1990/39. számú határozata kimondta a Sulyok István Református Főiskola, az egyetem jogelődjének megalakulását. A Partiumi Keresztény Egyetem létrehozását, illetve az akkreditációs folyamat elindítását a Pro Universitate Partium Alapítvány alapító tagjai és kuratóriuma 1999. október 1-jei határozatában szögezték le.

Így lett a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Erdély első akkreditált magyar nyelvű egyeteme. A törvény szerint a Partiumi Keresztény Egyetem magyar tannyelvű felsőoktatási intézmény, magánjogi státussal rendelkező önálló és közhasznú jogi személyiség. Ma már minden alap- és mesterképzésük is teljes körű akkreditációval rendelkezik.

Facebook