Hétköznapok és ünnepek

Hétköznapok és ünnepek

Magam is meggyőződhettem róla, hogy a Debreceni Virágkarnevál pont olyan, mint, amilyennek a Cívisváros polgármestere látja. Papp László szerint ugyanis, a Virágkarneválban minden benne van, amit a debreceniek fontosnak tartanak: a magyar államiság iránti mély tisztelet, a hit és az elkötelezettség a nemzet, a város iránt, de nemzetközi jellege miatt benne van a többi nemzet iránti tisztelet és elfogadás is. És büszke arra, hogy ezzel a rendezvénnyel már 50. alkalommal ajándékozhatja Debrecen a Kárpát-medencei magyarságot, megadva és erősítve a magyarság összetartozásának élményét.

Számunkra is nagy elégtétel, hogy Nagyvárad is részesül a virágkarnevál hangulatából, hogy a testvérvárosi együttműködés az ünnepnapokra is kiterjed. Immár 14. éve, hogy Nagyvárad allegorikus virágkocsija felvonul Debrecenben, és hogy augusztus 21-én a Debreceni Virágkarnevál virágkocsijai hozzánk is ellátogatnak. Második éve, hogy Nagyvárad városvezetése egy nagyszabású, magyar vonatkozású koncerttel teszi emlékezetessé az ünnepet, nem kevés anyagi ráfordítással, tavaly a 100 Tagú Cigányzenekar, idén pedig Havasi Balázs előadását szervezte meg a Szent László téren.

Azt is örömmel hallottam, hogy a karneváli együttműködés kapcsán, városunk alpolgármestere, Birta Florin is úgy látja, Nagyvárad haszonélvezője a partnerségnek, hogy a közös ünneplés kiváló alkalmat teremt arra, hogy lebontsák a kulturális határt Magyarország és Románia között. Számomra mint kezdeményező, külön elégtétel, hogy az alpolgármester ismét bejelentette, Nagyvárad a jövőben a Magyar Kultúra Napját – igazodván a Debreceni Virágkarneválhoz – az augusztus 20-ai hétre időzíti.

Lassan az is hagyománnyá válik, hogy a két város vezetősége együtt ünnepel, huszadikán Debrecenben, huszonegyedikén, Nagyváradon. Az idén is városunkban köszönthettük Papp László polgármestert, Komolay Szabolcs és Barcsa Lajos alpolgármestereket. De ami még fontosabb, a nagyváradiak számára természetes, hogy augusztus huszadikán Debrecenben ünnepelnek, és egy ideje a debreceniek is megérezték, hogy érdemes Nagyváradon folytatni az ünneplést. Az idén már szervezetten is érkeztek debreceni látogatók a Havasi-koncertre.
A közös ünneplést követően a két városvezetés hétköznapjaiban is egyre többször merül fel a közös gazdasági és kulturális együttműködés gondolata. Természetes, hogy így van, mert ugyanahhoz a régióhoz tartozunk, a fejlődés érdekei pedig együttműködésre kényszerítenek. Ezért dolgozunk a hétköznapokban.
De mennyivel jobb, ha mindezt nem kényszer hatására, hanem meggyőződésből, örömmel tesszük. Erre valók az ünnepek!

Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, a nagyváradi polgármesteri hivatal kabineti konzultánsa

Facebook