Heves szóváltások a költségvetés módosítás kapcsán Érmihályfalván

Heves szóváltások a költségvetés módosítás kapcsán Érmihályfalván

Szeptember utolsó napján, pénteken tartotta rendes havi tanácsülését a mihályfalvi képviselő-testület, Baricz Nánási Ferenc néppártos önkormányzati képviselő elnökletével. A nyolc napirendi pont egyike, nevezetesen a költségvetés módosítás váltotta ki a leghevesebb vitát, mivel a közelmúltban végzett iskolai munkálatok és egyéb aktuális költségek kifizetéseit egybe kötötték a mai napig tisztázatlan átmeneti szemétszállítási költségek megszavaztatásával, mely összeget az elmúlt háromhavi szolgáltatásért az AVE cégnek kell kifizessen a város, mely szolgáltatási szerződés október első felében fog lejárni. Az RMDSZ-frakcióból mindhárom pénzügyi bizottsági tag hiányzott (Gheorghe Chiş, Horváth Sándor Krisztián és Csengeri Csongor), így Nyakó József polgármester ismertette az ominózus napirendi pontot.

tanacsules1A Néppárt-frakció, a szociáldemokraták, valamint a nemzeti liberális tanácsos elégtelen információra hivatkozva tartózkodott (ellenszavazatnak minősül) a módosítástól, mondván, hogy az AVE céggel kötött szerződésről és a kialkudott összegről semmilyen dokumentációt nem láttak, sem annak keletkezésekor, sem pedig most, amikor kifizetésre kerül a sor. Mivel csak a hét jelenlévő RMDSZ-es tanácsos szavazott igennel, négy néppártos, két szociáldemokrata és egy nemzeti liberális ellenében, nem ment át a módosító javaslat. A napirendi pont heves szóváltásokat és polémiát váltott ki az RMDSZ-es önkormányzati képviselők és az ellenzék között, akiket szemmel láthatóan nem hatott meg Nagy László és Gábor Éva azon érvelése sem, hogy iskolai költségek kifizetését lehetetlenítik el. Az ellenzék azzal érvelt, hogy zsarolásnak minősül ilyen kifizetésekkel összekötni egy számukra ismeretlen tételt.

Szóba került az ellenzék részéről egy olyan javaslat is, hogy válasszák le az előterjesztési listáról az AVE cégnek kifizetendő 140 ezer lejt és akkor megszavazzák a napirendi pontot. A javaslatot azonban kivitelezhetetlennek nyilvánították. Ám az ülés szünete után a két szociáldemokrata (PSD) tanácsos kérésére visszatértek az előterjesztésre, amit aztán az RMDSZ-frakció mellé felsorakozva megszavaztak.

Az iskolák igazgatótanácsába (2 fő) és az oktatás-minőség ellenőrző bizottságba (1 fő) a következő tanácsosokat delegálták: a Zelk Zoltán Általános Iskolába Gábor Évát, Nagy Lászlót, illetve Csengeri Csongort, a Mezőgazdasági Főgimnáziumba Krizsán Csabát, Torda Imrét, illetve Boda Brigittát.

A továbbiakban megszüntettek egy helyi bérleti szerződést a nagyváradi „Bonitas” Inkluzív Oktatási Központtal (Báthory István utca 32. szám), valamint meghatározták és elfogadták a város erdejéből kitermelt rönkfa köbméterenkénti árát is, 230 lejben.

Szó esett az ANL-lakások jelentős bérleti díjemeléséről, amely azokat a 35 év alattiakat fogja érinteni, akik 2016. április 14-e után kötöttek szerződést.

A részletekre érdemben visszatérünk.

Sütő Éva

 

 

Facebook