Emlékeztető: Hogyan és hol szavazhatunk az EP-választáson?

Emlékeztető: Hogyan és hol szavazhatunk az EP-választáson?

Mint ismeretes, 2019. május 26-án kerül sor az Eu-tagországaiban a parlamenti választásokra. A választáson az Európai Unió tagállamainak állampolgárai vehetnek részt. Mindenki abban az országban szavazhat, ahol a lakóhelye van. Azok a választópolgárok, akik itt Erdélyben rendelkeznek bejelentett állandó lakóhellyel, a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak majd az itteni (romániai) pártlistára.

Május 26-án tehát csak azok szavazhatnak a magyar külképviseleteken, akik állandó lakóhellyel rendelkeznek Magyarországon, és előzetesen bejelentkeznek a névjegyzékbe (regisztrálnak). Akik erdélyi lakcímmel rendelkeznek, azok értelemszerűen a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak majd, levélben pedig csak azok szavazhatnak magyarországi listára, akik EU-n kívül élnek.

Az EU-s lakcímmel rendelkezőknek tehát nem lesz levélszavazás, és személyesen is csak a külképviseletekre átjelentkező magyarországi lakcímesek szavazhatnak.

Azonban egy tavaly decemberi törvénymódosítás értelmében immár az EU-n kívüli lakcímmel rendelkező (pl. szerbiai, svájci, ukrajnai állandó lakcímen élő) magyar állampolgárok is szavazhatnak magyarországi EP-listára, és ők levélben adhatják le a voksukat.  Ennek menete ugyanaz, mint a magyar parlamenti választás esetében, tehát az EU-n kívül élő magyar állampolgárok a levélszavazataikat, a szavazás napját megelőző két hétben kell eljuttassák a választási irodához, amelyet megtehetnek bármely külképviseleten keresztül.

Akik a magyar határ mentén laknak Romániában, de lakcímük Magyarország távolabbi településeire szól, kérhetik a magyar határ túloldalán egy közelebbi településen való szavazás lehetőségét.

Ezzel kapcsolatban egyéb információt a 0745 / 639-186 telefonszámon lehet kérni.

S. É.

Facebook