Hol közlekedjen a gyalogos?

A kép magáért beszél

Hol közlekedjen a gyalogos?

2017 januárjában életbe lépett a KRESZ szabályzatát módosító 2016/965-ös kormányhatározat, mely kormányhatározat a járdán történő parkolás szabályait is pontosítja. Eszerint járdán parkolni csak a közúti rendőrség jóváhagyásával kijelölt, megfelelő jelzéssel ellátott szakaszokon lehet. A rendőrség csak akkor ad jóváhagyást, ha a járókelőknek legalább egy méteres sáv jut a zavartalan közlekedésre.

A szemben lévő 70 cm-es járdán, a Hunyadi Mátyás utcán

A jogszabály ellenére Érmihályfalván egyre több üzlet, vendéglő, kocsma vagy bár járdaszakaszán a gyalogosok több tíz méter hosszan lekényszerülnek a várost átszelő forgalmas nemzetközi útra. Annál is inkább, mert esős időszakba az út építése idején „kifelejtették” a kibetonozott árkokat (más településeken, amelyeket átszel a DN19-es út, benne volt a tervben, így ki is építették).  A mihályfalvi gyalogosoknak nem sok választásuk van, főleg a Hunyadi Mátyás utcán (de említhetném a Forradalom útját vagy a Márton Áron utcát is), ahol a Bujanovics-féle park mentén a 70 cm-es járdát teljesen elfoglalják az ott parkoló gépkocsik, a másik oldalon meg az esőzések idején bokáig ér a víz. Ugyanez a helyzet a Forradalom útján is.

Az elöljárók, ugye sosem járnak gyalog, nem ismerik a fent említett állapotokat. A személyautókból pedig nem látni a járdákon álló vizet. A gond régi, a megoldás nem számot tevő. A Hunyadi utcán néhány éve megpróbáltak kialakítani pár méter vízelvezető árkot, de a főút és a járóalkalmatosság szintkülönbsége miatt csekély eredménnyel járt.

Sütő Éva

Facebook