Honnan ered a töklámpás?

Honnan ered a töklámpás?

Az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe október 31-e, azaz a Halloween. Sajnos napjainkban egyre divatosabbá válik a Mindenszentek időszakában inkább a bulizós hangulat, mint a szeretteinkre való emlékezés.

De mi a története a töklámpásnak?

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet – a Samhain-t, vagyis a nyár végét és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében léteztek.

A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ez egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

Bár sokan átvették és úgy látszik terjesztik is Kárpát-medence-szerte a magyar kultúrától teljesen életidegen legendát, remélhetőleg a jövő generáció tisztában van vele, hogy a szokásnak semmi köze a Mindenszentekhez, sőt semmilyen magyar hagyományhoz.

S. É.

 

 

Facebook