Idén is lesz Bocskai-zarándoklat

Idén is lesz Bocskai-zarándoklat

Várad volt kapitánya, Bihar vármegye főispánja, a Partium ura, Erdély fejedelme, Magyarország választott és megkoronázott királya, a magyar rendi jogok és a vallásszabadság biztosítója, a hajdúk felszabadítója és letelepítője, valamint a székelyek kiváltságainak helyreállítója, kismarjai Bocskai István (1557–1606) iránt tisztelegve rendezik meg a magyarországi hajdúvárosok a Bocskai-zarándoklatot idén is, immár 14. esztendeje. Az akció a hajdú múlt ápolása és őrzése mellett a határok fölötti magyar nemzeti egységet is hivatott szolgálni és demonstrálni.

A február 22-én és 23-án zajló zarándoklat során a Hajdúnánás–Hajdúdorog–Hajdúböszörmény–Debrecen–Derecske–Kolozsvár–Gyulafehérvár–Nagyenyed–Nagyvárad–Debrecen–Hajdúnánás útvonalat követő delegáció a Bocskai életéhez és uralkodásához kapcsolódó egyes helyszíneket, emlékhelyeket keresi fel.

A tervek szerint vasárnap 13 órakor érkeznek a zarándokok Nagyváradra, a Partiumi Keresztény Egyetemhez. Itt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszönti őket, üdvözlőbeszédet Szólláth Tibor hajdúnánási polgármester mond, szavalattal Meleg Vilmos színművész, az RMDSZ városi szervezetének elnöke szolgál. Az egyetem belső udvarán álló emléktáblánál megejtendő koszorúzásra és emlékezésre szeretettel várják az érdeklődőket, tisztelgőket.

Facebook