Idén nem lesz Érmihályfalván nemzetközi alkotótábor: nincs rá pénz!

Táborzáró kiállítás – archív

Idén nem lesz Érmihályfalván nemzetközi alkotótábor: nincs rá pénz!

Érmihályfalván 2016-ban ünnepelte tíz éves jubileumát az Értékteremtő Nemzetközi Alkotótábor. A telepnek eddig minden esztendőben érmelléki, Berettyó menti, nagyváradi, magyarországi, szlovákiai, illetve lengyelországi festők gyarapították hírnevét. Történetéhez tartozik, hogy 2007-ben indult útjára a helyi Marcsó József Képzőművészeti Kör, a Máté Imre Városi Könyvtár, valamint a helyi önkormányzat közös szervezésében. Az egyre népszerűbbé váló képzőművészeti alkotótábornak az első esztendőkben a Philafelphia Alapítvány székhelye (Kisújváros), később a Csiha-kúria (Mihályfalva-Érsemjén határában), ezt követően a Gyermek- és Ifjúsági Központ, majd az utóbbi években a Regina panzió adott otthont. A művészek zömében visszajárók voltak, akik a tíz napos alkotói időszak munkáit a tábor utolsó napján minden alkalommal kiállították a mihályfalvi művészetpártolók kedvéért.

Sajnálattal közöljük…

Idén azonban a szervezők két héttel az esemény előtt tudták meg, hogy pénz hiányában dugába dőlt egy szinte jelentéktelen költségvetésből (6-7 ezer lej) kiállítható értékes kulturális esemény – szám szerint a tizenkettedik -, amelyet az önkormányzaton kívül is mindenki szívesen támogatott eddig, legyen az bármilyen apró segítség, önkéntes munka, vagy akár hírverés. Itt jegyeznénk meg, hogy az önkormányzat ezúttal nem csak a szervezőket hozta kínos helyzetbe azzal, hogy két héttel a meghirdetett esemény előtt fújta le a dolgot, de a már visszatérő alkotókkal is jócskán kibabrált, mivel a már  kiküldött meghívók függvényében igazították nyári szabadságaikat, egyéb alkotótáborokba való jelentkezéseiket.

A város idei költségvetésében szereplő 165 ezer lejes focitámogatással összevetve a fenti költség annyira elenyésző, hogy bárhonnan is nézzük, minden oldalról kivirít a lóláb.

Az önkormányzat “bőkezűsége” a sok közül.

Az alkotótáborra vonatkozó száraz polgármesteri ukáz valószínűleg a kultúra szakterületén dolgozók jó ideje tartó „megrendszabályozásának” a folyatása, amelynek egyik előzménye az volt, hogy a tavalyi fizetésemelésből is kitudták őket. Vagyis jelenleg a művelődési ház alkalmazottjai, a könyvtárosok és a muzeológus fizetése az önkormányzatnál dolgozó szakképzetlen munkások bérének az alig egyharmadát teszi ki. Ez a féle „megrendszabályozás” pedig az itt dolgozók „nyakasságának” tulajdonítható, mivel “ideológiailag képzetlenek, megbízhatatlanok”. Más szóval nem hajlanak egy kis “szemináriumos” átnevelésre. Sőt, önálló gondolataik is vannak, ami ugye már a maga nemében is nagy bűn a mai elvárások függvényében.

Mellékeljük a hozzánk eljutott polgármesteri „magyarázatot” és azt a számvevőszéki határozatrészletet (2018. 06.25./1625.), amely többek között kimondja, hogy 22 ezer lejen felül van az az összeg az  adófizetők pénzéből, amelynek költségén „túletettek” olyan személyeket, akik nem tartoztak az Unirea Sportklubhoz.

Egyéb magyarázat felesleges.

Sütő Éva

Facebook