„Ilyen cirkusz még nem volt Mihályfalván!”

Péntek estére volt meghirdetve Mihályfalván a helyi RMDSZ-szervezet tisztújító közgyűlése, ám ezúttal a szervezeten belüli viták és nézeteltérések miatt nem tudták megválasztani az új szervezeti vezetőséget, ami azt jelenti, a művelődési házban összegyűlt 106 szavazatra jogosított tag egy héten belül élhet ismét választási jogával.
Arra nem térünk ki, hogy sokan ott helyben iratkoztak be a szervezetbe, sem arra, hogy a meghívókon az is szerepelt, hogy a választási jogot a napirendi tagságdíjhoz kötik, de tény, hogy a kettészakadt választmány és a szintén megoszlott tanácsosi testület nem a legbecsületesebb módszerekkel próbált felülkerekedni egymáson.
A kialakult helyzet szerint egyik oldalon adott volt Nyakó József szervezeti elnök, polgármester, a hozzá hű választmányi tagokkal és tanácsosokkal, a másik oldalon pedig vélhetően Oláh Sándor alelnök, az ő vonzáskörébe tartozó tisztségviselőkkel. Ez abból vált nyilvánvalóvá, hogy a helyi szervezet második embere sem tisztelte meg jelenlétével a mihályfalvi tagság azon részét, akik a választás reményében áldozták fel péntek esti szabadidejüket.
Summa summarum, mivel a felsorakozott tagság nem adta ki a kvórumot (összes tagok száma 873), azaz a fele plusz egyet, sőt a 32 választmányi tagból is csak 16 volt jelen, azaz a törvényesnél eggyel kevesebb ahhoz, hogy a következő tisztújító közgyűlés időpontját ki lehessen tűzni – 10 perc elteltével akár –, így Borsi Imre Lóránt megyei ügyvezető alelnök kénytelen volt elnapolni a választásokat egy másik időpontra.
Nyakó József szervezeti elnök szerint „ilyen cirkusz még nem volt Mihályfalván”, ugyanis a távolmaradás egyértelműen a választások szabotálására engedett következtetni. A két tábor egymásnak feszülése között, mint mondta, nehéz ellensúlyozni, és a kialakult helyzetet is csak nagy körültekintéssel tudja kezelni.
A szakadás mindenképpen a jövő évi választások felé mutat, így nagy a tisztújítás tétje. Ugyanis annak ellenére – mondta Nyakó –, hogy a szervezeti elnök széke nem bársonyszék, mégis nagy jelentőséggel bírhat a 2016-os helyhatósági választások kimenetelére.
Hogy milyen érdekek játszanak közre és feszülnek egymásnak a szervezeten belül, arról nem tájékoztatták a tagságot, mint ahogyan az is csak hosszas unszolására derült ki, kik is a távol maradottak, vagyis a „pártütők”, akik lóvá tettek több mint száz mihályfalvi lakost.
Egy bizonyos: a huzavona és a civakodás már rég nem a város érdekeiről szól, bármennyire is próbálja palástolni a jelenlegi RMDSZ-es városvezetőség.
Kérdés, meddig fogja tudni Nyakó kezelni vagy hárítani az immár nyilvánvalóvá vált belső ellentéteket.

Sütő Éva
2015 Február 23.

Facebook