Iohannis közvetve az RMDSZ-t is megvádolta az egészségügyi válság kiprovokálásával

Iohannis közvetve az RMDSZ-t is megvádolta az egészségügyi válság kiprovokálásával

Iohannis román államfő szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a parlamenti többség többi pártja – köztük az RMDSZ – szándékosan idézett elő egészségügyi válságot, hogy oka legyen bírálni a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányát.

A PNL éléről államfővé választott Iohannis csütörtöki sajtónyilatkozatában azzal vádolta a PSD körüli kialakult parlamenti többséget, hogy három hétig eszköztelenül hagyta a kormányt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, amikor „időhúzással” hátráltatta a karanténtörvény elfogadását. Iohannis a PSD szemére vetette, hogy „lepaktált” az RMDSZ-szel, ismét azzal vádolva a szociáldemokratákat, hogy „suttyomban” meg akarták szavazni az „úgynevezett székelység” autonómiáját. Mint ismeretes, a Székelyföld autonómiastatútumának szenátusi hallgatólagos elfogadását kifogásoló Klaus Iohannis április 29-én magyar nyelvű „Jó napot kívánok, PSD!”, illetve „Jó napot, Ciolacu!” köszöntésekkel gúnyolódva már korábban is azzal vádolta a PSD-t, hogy odaadná Erdélyt a magyaroknak, a PSD-elnöknek pedig feltette a szónoki kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

Akkori vádaskodását a magyarok elleni gyűlöletbeszédnek minősítette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), az testület által kiszabott 5000 lejes bírságot azonban Iohannis nem fizette ki, hanem óvást emelt ellene a közigazgatási bíróságon. Klaus Iohannis államfő csütörtökön Marcel Vela belügyminiszterrel és Raed Arafat államtitkárral egyeztetett a teendőkről. A megbeszélést követően ismét kiállt a nyilvánosság elé, hogy kirohanást intézzen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt ellen, amely szerinte a legfőbb felelős a járvány terjedésért. Iohannis szerint a kormány jól kezelte a járványhelyzetet, ez azonban nem felelt meg a PSD-nek, és mivel – többek között az RMDSZ támogatásával – még mindig többséggel rendelkezik a parlamentben, lépett, és gúnyt űzött a járványhelyzet kezelését lehetővé tevő jogszabályból.

Ezzel arra utalt, hogy alkotmánybíróságon támadták meg a vonatkozó kormányrendeletet, és miután a taláros testület alkotmányellenessé nyilvánította egyes részeit, hosszasan elhúzták az új törvény parlamenti elfogadását. „Elképzelhetetlen cinizmussal húzták az időt, hogy az új törvény ne léphessen hatályba” – mondta Iohannis, aki szerint a PSD szándékosan idézett elő egészségügyi válsághelyzetet, hogy bírálhassa a kormányt. Hozzátette: ő és a kormány eltökélt abban, hogy ezt a válsághelyzetet is kezelje. Mindenkit a szabályok betartására szólított fel, és kijelentette: aki megsérti őket, az számíthat a hatóságok szigorára.

A PSD reakciójában leszögezte: az igazi felelős a helyzetért „Iohannis és gyilkos, inkompetens kormánya”, és bírálták az elnököt, amiért az inkompetens kormányt védi. Lucian Romașcanu, a PSD szóvivője Iohannis nyilatkozatára reagálva úgy értékelte: miután a kormány és az államfő elvesztette a járvány elleni harcot, Iohannis józan ítélőképességét is elvesztette. Az elnök szerinte hazugságokkal, a PSD elleni „kínos és fárasztó” vádaskodással próbálja védeni ezt a „bűnös és inkompetens” kormányt, és most már több mint nyilvánvaló, hogy nem a PNL kormányát le kell váltani, ennek érdekében pedig a PSD bizalmatlansági indítványt fog beterjeszteni. Mint ismeretes, a PSD bejelentette, azonnal benyújtja a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, amint meglesznek a szükséges támogató aláírások. Klaus Iohannis azzal együtt kitámadta az RMDSZ-t is, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban leszögezte: jelenleg nem tartják indokoltnak a csatlakozást a kormánybuktató indítványhoz – tájékoztat a kronikaonline.ro.

 

Facebook