Iohannis visszavonja Románia Csillaga kitüntetést Adrian Nastasetől és az érdemrend minden büntetett előéletű birtokosától

Iohannis visszavonja Románia Csillaga kitüntetést Adrian Nastasetől és az érdemrend minden büntetett előéletű birtokosától

Klaus Iohannis államfő bejelentette kedden, hogy visszavonja a Románia Csillaga kitüntetést a korrupcióért kétszer is elítélt Adrian Nastase volt miniszterelnöktől és az érdemrend minden büntetett előéletű birtokosától.

A jobboldali elnök döntése azzal áll összefüggésben, hogy a román jobboldali média értetlenségének adott hangot amiatt, hogy az öt évre a közélettől is eltiltott, 2012-ben bebörtönzött, majd 2014-ben feltételesen szabadon bocsátott szociáldemokrata politikus december 1-jén részt vett a román nemzeti ünnepen adott fogadáson a Cotroceni-palotában.

Az elnöki hivatal válasza szerint Nastase a legmagasabb állami kitüntetés birtokosaként került a meghívottak listájára. Feltehetően ezt a “csorbát” akarja kiköszörülni Iohannis a keddi döntésével.

Amint Nastase másnapi leereszkedő, de megbocsátó hangvételű Facebook-bejegyzéséből kiderült, nem idén kapott először meghívót a december elsejei fogadásra, de csak most látta elérkezettnek az időt, hogy a nyilvánosság elé lépjen.

“A legutóbbi választás értelmében újabb öt év következik Iohannisszal az elnöki palotában. A politikai társbérlet fogalma nemcsak a különböző politikai táborhoz tartozó elnök és kormányfő közötti viszonyra vonatkozik, hanem az elnök és legfontosabb ellenzéki párt közötti civilizált kapcsolatra is kiterjedhet, azzal a feltétellel, hogy Iohannis felhagy a Szociáldemokrata Párt (PSD) támadásával” – írta közösségi oldalán a PSD volt elnöke.

Nastase jelenléte az elnöki hivatalban azért is keltett feltűnést, mert Iohannis már évekkel korábban hadat üzent a bűnvádi eljárás alatt álló politikusoknak, és 2016-ban erre hivatkozva nem küldött meghívót a december elsejei fogadásra a kormánykoalíció pártjait vezető és kétkamarás parlament elnöki tisztségeit is betöltő Liviu Dragneának és Calin Popescu Tariceanunak.

A hatályos törvények szerint az államfő azoktól vonhatja vissza a Románia Csillaga érdemrendet, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, vagy azoktól, akiket valamely cselekedetükért méltatlannak talál az érdemrend birtoklására a kitüntetettek soraiból választott “becsületbíróság”.

Klaus Iohannis államfő 2016-ban ez utóbbi okra hivatkozva írta alá azt a rendeletet, amellyel – egy kifogásolt kijelentéséért – megfosztotta Tőkés Lászlót román állami kitüntetésétől. Az államfő döntése ellen tiltakozó, az 1989-es forradalom emlékét ápoló Temesvár Társaság akkor nyílt levélben figyelmeztette Iohannist: 17 jogerősen börtönbüntetésre ítélt politikus – köztük Adrian Nastase volt kormányfő – birtokolja a Románia Csillagát.

MTI

Facebook