Ismét megszépült Rhédey Lajos gróf nagyváradi szobrának környezete

Ismét megszépült Rhédey Lajos gróf nagyváradi szobrának környezete

Immár hagyomány, hogy a váradiak által 2018 nyarán, a Rhédey-kert néven ismert parkban felállított gróf szobrának környezetét az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői és tagjai, valamint a hozzájuk csatlakozó önkéntesek időről időre megszépítik. Bár a koronavírus járvány miatti rendhagyó szabályok most korlátozták a résztvevők számát, idén sem maradt el a munka, melynek eredményeképpen a nagy mecénás szobrának környezete megszépülhetett. A virágültetés, öntözés, a gyomok eltávolítása, a szobor megtisztítása, az elmozdult térkövek visszahelyezése, ezúttal a Csomortányi István pártelnök vezette háromfős csapatra hárult, akivel Habinyák István, a párt Bihar megyei elnöke, és Filip Dávid, a MINTA elnöke osztotta meg a munkát.

Mint ismert, Rhédey Lajos gróf köztéri szobrát Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó kezdeményezésére több éves akadályoztatástól sem mentes, kitartó munka eredményeképpen sikerült felállítani abban a nevét viselő parkban, melynek területe a gróf végrendeletének értelmében került a város birtokába. Rhédey Lajos, császári és királyi kamarás, főispáni helytartó és országgyűlési követ közéleti szerepvállalása folytán a nemzetben megtestesülő polgári szabadság, az anyanyelvi kultúra hirdetője és bőkezű támogatója volt. Nagy összeggel támogatta egy magyar nyelvű állandó színház felállítását, később pedig a nemzeti múzeumot. Számára a kultúra és az anyanyelv támogatása közösséget szolgáló közügy volt. A magyar nemesség azon köréhez tartozott, amely kész volt a szükséges változásokat véghez vinni a magyarság, és az általa hordozott értékek megőrzése érdekében. A nagyváradiak többek között a közvilágítás bevezetését és a város utcáinak a lekövezését is a bőkezű grófnak köszönhetik, aki saját vagyonából nagy összeget, és több földterületet is a városra hagyott.

Példája napjainkban hangsúlyosan időszerű, hiszen személyében arra a politikusra emlékezhetünk, aki saját vagyonából gyarapította a közt és nem a közösség javaiból próbált vagyont harácsolni magának.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete 

Facebook