Johannis: május 15-e után szabadon lehet közlekedni, de kötelező lesz a maszkviselés

Johannis: május 15-e után szabadon lehet közlekedni, de kötelező lesz a maszkviselés

Május 15-e után a beltéri nyilvános helyeken és a közszállítási járműveken mindenkinek maszkot kell viselnie – jelentette be szerdán Klaus Johannis államfő.

Johannis elképzelhetőnek tartja, hogy a maszk viseléséről csak jövő évben lehessen lemondani, amikor már ellenőrzés alatt lesz a világjárvány és nem merül fel a fertőzés veszélye. Johannis elmondta: nemsokára bemutatnak egy “elég részletes” tervet a korlátozó intézkedések lazítására vonatkozóan – a kötelező maszkviselés ennek lesz része.

“Ne gondoljuk, hogy május 15-én minden normalizálódik. Néhány korlátozás megszűnik, sok más azonban továbbra is érvényben marad, és lépésről lépésre, a COVID-19 esetek alakulása szerint próbálunk majd beilleszkedni egy új normalitásba, mert sajnos a szakemberek, kutatók, orvosok azt mondják, hogy a vírus nem tűnik el. Meg kell találnunk a módját, hogy együtt éljünk ezzel a vírussal, ezzel a járvánnyal. Ez azt jelenti, hogy amint a hatóságok által kiszabott korlátozásokat visszavonják, mindannyiunk felelőssége nagyobb lesz, és gondolok itt elsősorban a veszélyeztetett csoportokra, az idősökre, más gondokkal élőkre, de mi is sokkal óvatosabbaknak kell lennünk, amikor kapcsolatba lépünk azokkal az emberekkel, akik nagyobb fertőzéskockázatnak vannak kitéve” – magyarázta az államfő.

Johannis bejelentette, május 15-e, a szükségállapot lejárta után nem hosszabbítják meg az emberek mozgását korlátozó rendelkezéseket. Május 15-e után szabadon mehetünk majd bárhová, anélkül, hogy erről nyilatkozatot kellene tennünk. Az egyének szabad mozgásáról van tehát szó – mondta Johannis.

Figyelmeztetett azonban, hogy több korlátozás – például a köztéri gyülekezésre vonatkozó – érvényes marad május 15-e után is.

(forrás: Székely Hírmondó)

Facebook