Jótékonysági gálaestet szervezett a NAC és az MPE

Jótékonysági gálaestet szervezett a NAC és az MPE Nagyváradon

A Nagyváradi AC utánpótlás-nevelő labdarúgócsapat és a Magyar Polgári Egyesület jótékonysági gálaestet szervezett november végén a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

A dísztermet megtöltő közönséget Habinyák Erzsébet köszöntötte. Röviden bemutatta a NAC Labdarúgó Egyesületet, amelyet 2018 elején alapítottak lelkes nagyváradi szülők. A csapat névválasztásával és zöld-fehér színeivel is felelevenítette az 1910-ben alakult Nagyváradi Atlétikai Club szellemiségét. Az egykori NAC a nagyváradi labdarúgás legsikeresebb csapata volt. Példa nélküli sikert értek el, amikor az 1943–44-es idényben, első vidéki csapatként, megnyerték a magyar bajnokságot, majd a határmódosítás után, az 1948–49-es idényben, a román bajnokságot. 1956-ban szintén hatalmas sporteredményt elérve, megnyerték a román kupát is.

Erre a dicső focimúltra alapoztak, amikor úgy döntöttek, hogy újraélesztik a NAC szellemiségét és nevét Nagyváradon, egyrészt azért, hogy kifejezzék tiszteletüket a nagy elődök iránt, másrészt azért, hogy példaképeket adjanak a mai nagyváradi fociszerető ifjúságnak. A NAC megalakulásakor alig volt tíz gyermek a csapatban, immár két évvel a megalakulás után, mintegy hetven gyermek jár edzeni és focizni a klubhoz. 2018 nyarán sikerült a Csíkszeredai Futball Klub székelyföldi akadémiájához csatlakozniuk, így a NAC jelenleg a Csíkszeredai Labdarúgó Akadémia alközpontjaként működik.

A NAC-hoz bárki csatlakozhat, de az edzők mindenkinek elmondják, hogy náluk az edzések nyelve a magyar. Jelenleg Hegyközpályiban van hazai pályájuk, ott sikerült pályát bérelniük az önkormányzattól. A NAC-ban négy korosztályban (U14, U12, U10, U8) játszanak a gyermekek, akik nem csak edzéseken, vagy barátságos mérkőzéseken vesznek részt, de immár három csapattal, három korosztállyal is jelen vannak a megyei labdarúgó bajnokságban.

A NAC bemutatása után Habinyák István, a klub elnöke köszöntötte a megjelenteket, megköszönve az edzők, kollégák, a szülők, de leginkább a gyermekek tenni akarását, példamutató hozzáállását a NAC fejlődéséhez. A beszéd után  kalotaszegi és széki népdalokat adott elő Kiss Tünde, Szilágyi Ágnes és Márkus Zoltán, akiket a nagyváradi Soroglya zenekar kísért.

Kozma Mihály, a magyar futsalválogatott volt szövetségi kapitánya,

Ezt követően Kozma Mihály, a magyar futsalválogatott volt szövetségi kapitánya, a rendezvény egyik védnöke szólt az egybegyűltekhez. Felelevenítette, hogy szerencsére ez év elején az MLSZ támogatásának köszönhetően a NAC új focimezeket, felszereléseket tudott vásárolni. Kihangsúlyozta, hogy sikereket csakis együtt, közösségben, áldozatos munkával lehet elérni.

Csomortányi Istvánt, a Néppárt elnökét abban a minőségében kérték fel szólásra a szervezők, hogy annak idején, amikor még nem töltötte be ezt a tisztséget, a NAC megalapításának egyik ötletadója, a NAC bejegyzésének egyik előkészítője volt. Csomortányi István elmondta, a NAC példa nélküli a városban, hiszen mindenkor felvállalta és felvállalja, hogy magyar gyermekeket edz magyar szellemiségben. Megfogalmazása szerint a csapat messze túlmutat egy szokványos focicsapat keretein, hiszen egy igazi magyar közösséget épít.

A folytatásban a szervezők három olyan Bihar megyei egykori sportolót tüntettek ki, akik a mai ifjúságnak is példái lehetnek kitartásban, a sport iránti szeretetben. Hagyományteremtő szándékkal szervezték ezt meg. Ezentúl szeretnének minden évben olyan Bihar megyei, nagyváradi idősebb sportolókat köszönteni, akiknek a sport iránti elkötelezettsége példamutató. Ebben az esztendőben Papp „ Csicsó” László futballistát, Jámbor István futballistát, edzőt és Magyari Imre Győzőt, többszörös Bihar megyei asztalitenisz bajnokot tüntették ki. A méltatásokat felolvasta, illetve a kitüntetéseket a NAC két edzője, Opre Csaba és Váradi Attila Gyula adta át.

Tóth Reni

Az est folytatásában a Magyar Örökség díjas Kormorán együttes volt énekesnőjének,Tóth Reninek a koncertjét hallgathatta meg a közönség. A művésznő dalait végig együtt énekelték, majd felállva, vastapssal köszönték meg a felejthetetlen, fergeteges előadást. Egy szünetet követően, amelybe egy állófogadás is belefért, folytatódott a műsor.

Elsőként a Váradi Dalnokok dalárdáját hallgathatták meg. A Márkus Zoltán vezetésével felálló kórus rendhagyó módon a focihoz kapcsolódó dalokat adott elő. A közönség minden egyes énekszámot hatalmas ovációval fogadott, de még ezt is lehetett fokozni, amikor a Dalnokok a közönséggel együtt énekelték el a Nélküled című számot.

Az előadást követően Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az est egyik védnökeként is szólt az egybegyűltekhez. Felelevenítette a Partium FC által szervezett egykori sportbálokat és a NAC 100 éves jubileumán szervezett ünnepséget. Mint elmondta, nagy örömmel tekint arra, hogy van folytatás, immár a gyermekekben folytatódik az a munka, amit Tőkés Máté kezdett el a Partium FC vezetőjeként. A szülők figyelmébe ajánlotta, hogy egy ilyen magyar csapathoz való tartozás a magyar közösséghez való tartozást is jelenti, és a mai világban az egyik legfontosabb, hogy gyökereinket megtaláljuk, identitásunkat felvállaljuk és magyar jövőt tervezzünk itt, Erdélyben.

Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke, aki a NAC alelnöki tisztségét is elvállalta, rövid, vetített képes előadás keretében mutatta be a NAC elmúlt két évének fontosabb állomásait. Láthattunk képeket a Puskás Akadémián tett látogatásról, a magyar – horvát EB- selejtező mérkőzésről, különböző kupákon, tornákon való részvételről. De láthattunk képeket biciklitúrákról, honismereti kirándulásokról, vagy éppen közösségi, civil tevékenységekről. Az előadó megfogalmazása szerint a képeken keresztül is jól kitűnik, hogy a NAC nem csak egy focicsapat, hanem egy igazi közösség is.

A vetítést követően árverésre került sor, ahol az MLSZ jóvoltából magyar labdarúgók által aláírt válogatott mezre, a Fradi legendái által aláírt mezre és labdákra, valamint a NAC kis focistái által aláírt labdára lehetett licitálni.

Az est folytatásában zenés-táncos mulatságra került sor a Kiss Music Band kíséretében. A jótékonysági gálaesten mintegy hétezer lej gyűlt össze, amiből új focikapukat és az edzésekhez szükséges felszereléseket vásárolnak majd. A gálaest fővédnöke Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár volt. Védnökei: Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke; Gellei Imre, a magyar labdarúgó válogatott volt szövetségi kapitánya; Kozma Mihály, a magyar futsalválogatott volt szövetségi kapitánya; Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke; Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnöke volt.

A gálaest része volt az Ifjúsági Sportnapoknak, amelyet a Magyar Polgári Egyesület szervez Bihar megyében. Egy hétig különböző tevékenységekkel hívják fel a figyelmet a sportolás, az egészséges életmód fontosságára. A sportnapokat egy ifjúsági labdarúgó tornával zárják majd.

A rendezvény megszervezését a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap is támogatta.

Facebook